Gebelik ve Çalışma Hayatı
Günümüzde kadınların iş hayatında sayısı giderek artmaktadır. Bu durum pek çok kadının hayali olan çocuk sahibi olmayı erteleyen faktörlerin başında gelmektedir. Bebeğin getireceği ekonomik gereklilikler ve anne adaylarının işini kaybetme ve ücretsiz izin gibi gelir kaybı endişeleri ailelerin gebeliği ertelemelerine neden olmaktadır. Ankara Acıbadem Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü ilk gebeliğiyle başvuran anne adaylarının yaş ortalamasının özellikle kariyer hedefi olanlar arasında, yükseldiğini belirtmektedir. Sonuç olarak pek çok ülkede artış gösteren ve sorun yaratma ihtimali barındıran ileri yaş gebelikleri ülkemizde de giderek artmaktadır.
Çalışan ve Çalışmayan Kadınlarda Gebelik
Genellikle çalışan kadınlar iş hayatında daha aktif rol almaktadırlar ve pek çoğu sağlıklı iken kronik rahatsızlığı olan kadınlar zaten çalışmamaktadırlar. Bu ve benzeri sosyo-biyolojik faktörleri göz ardı eden çalışmalar dahi göstermektedir ki çalışan kadınların gebeliklerinde daha iyi bir seyir gözlenmektedir. Bunun yanı sıra, çalışan kadınlar ile çalışmayan kadınların bebeklerinin doğum ağırlıkları arasında ciddi bir farklılık olmadığı pek çok çalışma tarafından ortaya konmuştur.
İş Hayatında Gebelik
Gebelik anne adaylarınca sağlıklı fizyolojik bir dönem olarak algılanmalıdır. Bu nedenle erken doğum ya da düşük tehlikesi olmadıkça anne adayları gerek iş ortamında gerekse iş ortamında normal aktivitelerini sürdürmelidir. Ancak her kadının gebelik öncesi sağlık durumu, egzersiz dayanıklılığı ve vücut yapısı farklı olacağından bir gebe için zorlayıcı olan durum diğer bir gebe için normal nitelendirilebilir. Bu nedenle gebelik ve iş hayatıyla ilgili fikir belirtirken gebenin sağlık durumu, yol koşulları, mesafe ve iş özelliklileri gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Ancak bazı özel durumlarda gebenin, gebe kalmadan önce iş değişikliği yapması ya da işten ayrılmayı planlaması gerekebilmektedir, çünkü aşırı ve sürekli yorgunluk düşük tehlikesini ve erken doğum ihtimalini beraberinde getirmektedir. Bu durumlara örnek olarak gece nöbeti tutulan, uzun saatler dış mekânda ayakta kalınmasını gerektiren ve yoğun stres ve yoruculuk içeren işler verilebilir. Bunun yanında en iyi koşulların sağlandığı işlerde bile son iki aylık dönemin dinlenerek geçirilmesi riskten uzak kalmak adına önerilmektedir.
Gebe Kadınlar Kaç Haftaya Kadar Çalışabilir
Kanunlarımız anne adaylarına gebeliğin 32. Haftasından sonra izne ayrılma hakkını tanımaktadır. Bununla beraber aynı yasa hekimin raporuyla belgelenmek koşulu ile anne adayının 37. Haftaya kadar çalışması durumunda fazladan çalıştığı sürenin doğum sonrası iznine ilave edilmesine imkan tanımaktadır. Bu nedenle pek çok gebe çocuğuyla beraber daha uzun vakit geçirebilmek için son ana kadar çalışmayı istemektedir. Fakat bu kararı anne adayının hekimi ile beraber çok iyi değerlendirerek alması gerekmektedir ve ısrarcı olmamakta fayda vardır.