HPV ve Genital Siğil

Genital Siğil Tedavisi Ankara

HPV Enfeksiyonu ve Genital Siğiller

Vajina içinde, çevresinde, rahim ağzında ve anüs çevresinde bulunabilen genital siğiller, cinsel yolla bulaşan virüslerdendir. Çoğunlukla koyu kahverengi renkte olan genital siğiller, kibrit çöpü başı büyüklüğünde lezyonlar olarak isimlendirilirler. Genital siğiller koparıldıklarında kanarlar ve daha sonra yayılırlar. Sebep oldukları hastalıklar sebebiyle mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklar sınıfındandırlar.

Human papillomavirus (HPV), insanlarda siğil ve kansere neden olabilen bir virüstür. Günümüzde 100’den fazla tipi tespit edilmiş olup, bunlardan 15 kadarının kansere yol açabildiği bildirilmiştir. Bu tiplerden bazıları siğile sebep olurken bazı tiplerinin kansere yol açma etkisi bulunmaktadır. İnsan vücudunda birçok farklı kansere yol açabilmekle birlikte, yol açtığı kanserlerden en önemli ve sık olanı, rahim ağzı (serviks) kanseridir. Kanserle ilişkisi tespit edilen HPV tipleri “Yüksek riskli HPV” olarak isimlendirilmişlerdir.

Erişkin kadınların önemli bir kısmının (%70-80), yaşamının bir döneminde HPV virüsü ile enfeksiyon geçirdiği tahmin edilmektedir. En sık 15-25 yaşlar arasında HPV enfeksiyonu meydana gelmektedir. Virüs ile her karşılaşan kadında kanser gelişmez. Bu kadınların büyük bir kısmında vücudun bağışıklık sistemi virüsü vücuttan uzaklaştırır. Ancak virüsün uzaklaştırılamadığı %10-20 kadarlık kesimde, uzun süreli (kronik) HPV enfeksiyonu oluşmaktadır. HPV virüsünün uzun süreli vücutta kalması sonucunda rahim ağzı kanseri öncüsü durumlar veya kanser gelişebilmektedir

HPV Tipleri Nelerdir? HPV’ler Hangi Hastalıklara Sebep Olurlar?

Genital HPV tipleri kanserle ilişkilendirilen ve ilişkilendirilmeyen olarak ikiye ayrılır.

Yüksek Riskli HPV: Rahim ağzı kanserinin lezyonu olarak bilinen TİP 16-18 başta olmak üzere kansere yol açan bu grup, yüksek riskli HPV olarak bilinir. TİP 16-18 dışında, TİP 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82 de yüksek riskli HPV tipleri olarak bilinir.

Düşük Riskli HPV: Düşük riskli HPV tipleri 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81 ‘dir.

Hangi HPV Tipi, Genital Siğillere Sebep Olur?

Cinsel temasla geçen bir hastalık olan genital siğile, HPV TİP6 ve 11 sebep olur. Ayrıca, tip 40,42,43,44,54,61,72,81,89’larda genital siğile sebebiyet verebilir.

Genital Siğil Nasıl Bulaşır? Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Oral, anal ve genital cinsel temas ile bulaşan genital siğiller oral seks yapıldığında ağız mukozasına bulaşabilir. Genital siğilin bulaşmasının ortaya çıkışı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bulaşma sonrasında genelde ilk 8 hafta içerisinde ortaya çıkarlar.  Bağışıklık sisteminin durumuna göre sonraki dönemlerde de görülebilir. Kadınlarda HPV virüsü, %40 civarında bulaşıcı olmasına rağmen siğil oluşumuna sebep olmayabilir. Bağışıklık sistemi ile doğrudan ilgili olan HPV’de, %20 oranında agresif lezyonlar görülebilir.

Genital Siğilin Tanısı Nasıl Konulur?

Genital siğiller görüldüğünde tanısı kolaylıkla konulabilir. Virüs tipinin belirlenmesi için siğil parçaları patolojiye gönderilir. HPV virüsünün 200’den fazla tipi vardır ve bazıları kanser için daha yüksek risk oluşturur.  Genel olarak şikayet oluşturmayan genital siğiller, bulundukları yer ve boyuta göre kaşıntı yada ağrıya neden olabilirler. Kadınlarda genelde vajina girişinde yer alan genital siğiller, genital bölgenin diğer kısımlarında ya da anüs de görülebilir. Genitalin siğil teşhisi genelde gözle muayene ile konulmaktadır.

Genital Siğilin Tedavisi Nasıl Yapılır?

HPV virüsünden kaynaklanan genital siğillerin tedavisi cerrahi ve medikal yöntemler ile yapılmaktadır. Medikal tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedaviler kesin çözüm sağlayabilir. Lezyonun büyüklüğüne göre genital siğilin cerrahi olarak çıkartılması, koter ve lazer ile lezyonun yakılması ya da kriyoterapi ile dondurulması şeklinde olmaktadır. Lezyon anal bölgede bulunuyor ise anaskop ile genel cerrahi uzmanı tarafından anal bölgenin içi de kontrol edilmelidir.

Ağız içindeki lezyonlardan şüphelenilmesi halinde hastanın KBB doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Eşinde veya partnerinde HPV tespit edilen kişi üroloji veya kadın doğum doktoru tarafından mutlaka kontrol edilmelidir.

HPV Aşıları

Günümüzde HPV virüsünün insana bulaşmasını engelleyen aşılar geliştirilmiştir. Bu aşıların en etkili olduğu hasta grubu daha önce virüs ile hiç karşılaşmamış olan çocukluk dönemidir. Bu sebeble 9-26 yaş arasındaki kız çocuğu ve kadınlar için önerilmektedir. Ancak 45 yaşına kadar kadınların da aşılanması fayda sağlayabilmektedir. Etkili bir aşılama programı oluşturulduğu takdirde toplumda başta rahim ağzı kanseri olmak üzere, HPV ilişkili hastalıkların sıklığını belirgin olarak azaltabileceği düşünülmektedir.

Şu anda dünyada bu amaçla üretilmiş 3 çeşit aşı bulunmaktadır. Bu aşıların etkili oldukları virüs tipleri farklılık göstermektedir. Aşılama çocukluk döneminde 2 doz, erişkinlik döneminde ise 3 doz olarak uygulanmaktadır. 3 doz aşılama sonrası ömür boyu koruyuculuk geliştiği düşünülmektedir.

Rahim ağzı kanser taraması en sık Pap-smear testi ile yapılmaktadır. Aşılanan kadınlar, tıpkı aşılanmayanlarda olduğu gibi önerilen tarama programlarına devam edilmelidir.

Whatsapp'tan Bize Yazın