Vajinoplasti

Vajinoplasti Ankara

Çeşitli nedenlerde genişleyen vajinanın eksi formuna döndürülmesi günümüzde artık çok kolay hale gelmiştir. Vajina genişliği kişilerde psikolojik olarak hasara yol açmakla birlikte çiftlerin arasında sorunlara da yol açabilmektedir. Kadınlar bu durumdan dolayı kendine olan güvenini kaybedebilmektedirler. Bu sebeple, kendine olan güvenini yitiren kadınlar, partnerleriyle fazlaca sorun yaşama potansiyeline sahiptir. Son yıllarda geliştirilen tekniklerle birlikte, vajina daraltma operasyonu (vajinoplasti) sayesinde kadının kendine güveni tekrardan gelmektedir. Vajinoplasti nedir, vajinoplasti nasıl yapılır, vajinoplasti operasyonu ne kadar sürer, vajinoplasti riskleri nelerdir gibi birçok sorunun cevabını aşağıda vermeye çalışacağız.

Vajinoplasti Nedir?

Vajinanın doğum ve cinsel ilişkilerin öncesindeki formuna dönüştürülme yani daraltma işlemine vajinoplasti denir. Cinsel estetik operasyonlarının arasında önemli bir yere sahip olan bu işlem, günümüzde birçok kadın tarafından da tercih edilmektedir. Yaşı ilerleyen kadınlarda, aşırı kilo alınmasında, doğum yapanlarda, ani kilo kayıplarında ve menopoz döneminde vajin dokular elastikiyetini kaybeder ve sarkmaya neden olur. Bazen vajinadaki kasların sarkmasından dolayı idrar kaçırma gibi problemlerde ortaya çıkabilmektedir.

Vajinoplasti Nasıl Yapılır?

Karından herhangi bir kesi gerektirmeyen vajinoplasti operasyonu, vajen bölgede yapılır. Genel anestezi altında olabileceği gibi epidural anestezi ile de bu işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Vajina arka duvarında yer alan bir kısım kesilerek çıkartılır. Vajinal duvarda yer alan gevşemiş kaslar sıkılaştırılır ve kendiliğinden eriyen dikişlerle dikilir. Bu doğrultuda daha güçlü pelvik taban ve daha dar vajinal meydana gelir. Bu operasyon ortalama 45 dakika sürmektedir. Vajinoplasti ile birlikte istenildiği taktirde iç dudak küçültme labioplasti operasyonu da yapılabilmektedir. İki operasyonun birlikte yapılması operasyonun uzamasına yol açar.

Vajinoplasti Riskleri Nelerdir?

Operasyonun kendi başına oluşturduğu riskten ziyade cerrahi müdahalelerde bulunan genel riskler vardır. Her cerrahi operasyonda görülebilen kanama, enfeksiyon ve skar denilen sert yara izi oluşumu bu operasyonda da görülebilir. Vajinoplasti sonrası antibiyotik kullanımı ile enfeksiyon riski en az düzeye indirilir. Hastanın günlük yaşamını tehlikeye atmayan ve 1-2 gün sonra normal gündelik hayata dönmeye olanak sağlayan vajinoplastinin ardından cinsel ilişki için 2 hafta beklenmelidir. Bu operasyonu olan hastalar hamile kaldıkları taktirde doğum için normal doğum önerilmez. Normal doğum vajinanın yapısını tekrardan bozacağı için sezaryen doğum tavsiye edilir.

Vajinoplasti Neden Yapılır?

Hastaların yaklaşık olarak %90’ı bu operasyonu cinsel hayatlarında oluşan sorunlardan dolayı yaptırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre vajinoplasti’nin ardından cinsel yaşamın oldukça düzeldiği ve sorunların ortadan kalktığı belirlenmiştir. Vajinoplasti sayesinde vajinası daralan hastalar cinsel ilişki sırasında daha fazla haz duymaktadır. Esnekliğini kaybetmiş ve genişlemiş vajinalar cinsel ilişki sırasında çıkarttıkları sesler ile çiftlere vajinada gevşeme olduğunu anımsatarak ilişkinin tutkusunu bozmaktadır. Vajinoplasti operasyonun ardından bu seslerde tamamen ortadan kalkmaktadır. Bu operasyon sırasında idrar torbası ve barsak sarkması tedavisi, doğum izlerinin onarılması, ağrılı cinsel ilişkinin düzeltilmesi, vajina operasyonlarının düzeltilmesi gibi işlemlerde uygulanabilmektedir.

Vajina daraltma operasyonu sırasında hastada idrar torbası sarkma (sistosel), idrar kaçırma ve barsak sarkması (rektosel) gibi varsa bu hastalıklarda vajinoplasti ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilir.

Tam olarak iyileşme gerçeklememiş ya da iyileşme gerçekleşse bile kalan doğum izlerinin geçmemesi vajinoplasti sırasında tedavi edilebilmektedir. Özellikle doğumdan sonra yapılan dikişlerin kötü olması, dikişlerin tutmaması, enfeksiyon kapması veya farklı nedenlerle hasara uğraması doğum yarasının kötü bir şekilde iyileşmesine yol açar. Perine denilen genital bölgenin dışında bulunan alanda bazı izler ortaya çıkar. Meydana gelen bu izler cinsel ilişkinin ağrılı olmasına neden olabilmektedir.

Bartholin absesi ve vajinal kist operasyonu gibi vajina bölgesinden operasyon geçirmiş hastalarının vajinalarının görünümü estetik açıdan kötü gözükme endişesine yol açabilmektedir. Vajinoplasti ile vajinada gerçekleştirilen değişiklikler bu endişeleri ortadan kaldırmaktadır.

Estetik açıdan kendini oldukça rahat hisseden kadın cinsel ilişkiden kaçmaz ve daha fazla haz duyar. Vajinanın kötü bir yapıya ya da görünüme sahip olması kadınları depresyona kadar sürükleyebilir. Eşi ile cinsel yaşantısı bozulan kadının evliliği tehlikeye girebilir. Fakat tüm bu sorunlara vajinoplasti gibi basit ve etkili bir operasyonla son vermek mümkündür.

Vajinoplasti Riskleri Nelerdir?

Vajina daraltma operasyonun ciddi bir riski bulunmamaktadır. Operasyonun ardından vajinanın hijyenine son derece önem verilmelidir. Pansumanlar düzenli olarak yaptırılmalı ve operasyon sonrası verilecek ilaçların kullanımı aksatılmamalıdır. Bu operasyonun ardından hasta normal doğum yapmadığı sürece vajina genişleme riski ile karşı karşıya kalmaz. Normal doğum yapan hastalarda doğum sırasında genişleyen ve açılan vajen kaslarının onarımı için tekrar vajinoplasti gerekmektedir.

Whatsapp'tan Bize Yazın