Laparoskopik (Kapalı) Cerrahi

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Kadın hastalıklarında laparoskopik cerrahi ameliyatları konusunu laparoskopi nedir, neden yapılır, avantajları ve dezavantajları nelerdir, hangi ameliyatlarda kullanılır, Ankara’da laparoskopik cerrahi işlemi nerede yapılır gibi sorular ışığında bu içerikte açıklamaya çalışacağız. Laparoskopik cerrahi, karın ya da göğüs bölgesini ilgilendiren ameliyatlarda, geniş kesiler yapmadan, birkaç farklı noktadan vücuda yerleştirilen ince tüplerin içinden sokulan aletlerin bir kamera yardımı ile görüntülendiği ameliyatlardır. Karın içini aydınlatmak suretiyle hastalık veya problemleri doğrudan gözlemleme ve eş zamanlı olarak karının çeşitli bölgelerine açılan 5 ila 15 mm’lik deliklerden içeri sokulan yardımcı aletler vasıtası ile tedavi olanağı verir. Halk arasında kapalı ameliyat, bıçaksız ameliyat olarak da bilinir. Laparoskopi yöntemi sayesinde günümüzde birçok jinekolojik ameliyat yapılabilmektedir. Yara izinin olmaması, kısa zamanda ayağa kalkabilme ve kısa sürede iyileşme gibi birçok avantajı bulunan laparoskopik ameliyat, tüm tıbbi branşlarda tercih edilebilmektedir.

Laparoskopi ile Ameliyatın Dezavantajları ve Dezavantajları Nelerdir? 

Laparoskopi yöntemiyle ameliyat yöntemi tercih edildiğinde hastanın mevcut durumu, laparoskopi yönteminin dezavantajı ve avantajları göz önüne alınarak tekrar değerlendirilir. Hastanın halihazırdaki durumu ve hastalığın durumuna göre laparoskopinin dezavantajları daha çok ise açık ameliyat yapılabilir.

Laparoskopinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Operasyonlar geniş kesi yapılmadan ve karın bölgesi açılmadan gerçekleştirilir. Ciltte geniş ameliyat izi olmaz. Göbeğin içinden ve kasık bölgesinde açılan üç küçük delikten tüm işlemler yapılır. Ciltte estetik bakımından rahatsız eden iz oluşmaz.
  • Laparoskopi ameliyatları mikro-cerrahi yöntemiyle yapılarak, karın içerisinde ve ameliyat alanlarında hasar çok küçük boyutlarda olmakta ve iyileşme daha çabuk ve kolay olmaktadır.
  • Laparoskopi sonrası karın içerisinde açık ameliyatlara göre yapışıklıklar daha az olmaktadır. Özellikle çocuk sahibi olmayı düşünen anne adaylarına laparoskopi öncelikli olarak tavsiye edilir.
  • Laparoskopi yöntemiyle karın içinde gözlemlenmesi en zor bölgeler görülebildiğinden tedavi başarısı artmaktadır.
  • Laparoskopik ameliyat sonrası hastanın ağrı şikayeti daha azdır. Ağrı kesici kullanma ihtiyacı çok sık görülmez.
  • Laparoskopik ameliyat sonrası hastaneden çıkış süresi daha kısadır. Genellikle aynı gün ya da ertesi gün taburcu olunmaktadır. Hastanın günlük hayatına dönebilmesi daha kolay ve hızlı olmaktadır.
  • Hasta daha çabuk iyileşir, işine yeniden dönebilme süresi yalnızca 1 haftadır. Bu süre cerrahi operasyonun tipine ve büyüklüğüne göre 4-6 haftayı bulabilmektedir.

Laparoskopi yönteminin dezavantajları, çoğunlukla hastanın sağlık durumuyla ilgilidir. Laparoskopi yöntemi kullanıldığında hastalarda aşağıda belirtilen şikâyetler görülebilir.

  • Karına yapılmış olan kesilerde ağrı
  • Genel anestezi sırasında akciğerlere tüp yerleştirilmiş ise boğaz ağrısı
  • Karında bölgesinde kramplar
  • Birkaç gün sürebilecek akıntı (adet gibi)
  • Karın şişkinliği ve gaz hissi
  • Omuz ağrısı

Bunların dışında görülebilecek ciddi komplikasyonlar nadirdir. Başlıca komplikasyonlar; bağırsak, mesane, üreter, rahim, majör kan damarlarında yaralanam ya da enfeksiyon ve allerjik reaksiyonlardır.

Laparoskopi Hangi Durumlarda Risklidir?

Açık ameliyatlara kıyasla avantajları daha fazla olan laparoskopik ameliyatlar, bazı durumlarda uygulanmayabilir. Laparoskopi ameliyatı için sakıncalı durumlar; daha önce  geçirilen karın içi operasyonlara bağlı yaygın yapışıklık , kalp hastalıkları, karın içindeki büyük kitlelerin varlığı, daha önce karın bölgesine radyoterapi alınmış olması olarak gösterilebilir.

Laparoskopi tekniği uygulanarak yapılan ameliyatlarda ki risk minimumdur. Bu sebeple, ameliyat olması gereken hastaların birçoğu laparoskopi ameliyatı için uygundur. Genel anestezi yapılarak gerçekleştirilen laparoskopi ameliyatları öncesinde hastanın halihazırdaki durumu kontrol edilir ve belirli koşulların sağlanması halinde ameliyat  yapılır.

Laparoskopinin Komplikasyonları Nelerdir?

Laparoskopi operayonunda minimum da olsa bile bir komplikasyon olasılığı söz konusudur. Laparoskopik ameliyatların birçoğunda genel anestezi yapılması nedeniyle komplikasyonlar oluşabilmektedir. Bu komplikasyonlar; enfeksiyon, şiddetli ağrı, emboli, kanama, bağırsak, mesane yada damar yollarında zedelenme gibi genel anesteziye bağlı olarak oluşabilecek komplikasyonlardır.

Kadın Hastalıklarında Hangi Hastalıklar Laparoskopi İle Teşhis Edilir? 

Kadın hastalıklarında; Pelvik apse, kısırlığın sebepleri, myomlar, ektopik gebelik, yumurtalık kistleri ya da tümörleri; endometriozis ve pelvik inflamatuar gibi kadın hastalıkları laparoskopi yöntemi ile tespit edilebilmekte ve ameliyat ile tedavileri gerçekleştirilebilmektedir.

Whatsapp'tan Bize Yazın