Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık Kisti Tedavisi Ankara

Yumurtalık Kistleri Nedir?

Yumurtalık kistleri nedir, yumurtalık kistlerinin belirtileri ve sebepleri nelerdir, yumurtalık kistlerinin tanısı ve tedavisi nasıl yapılır gibi sıkça sorulan soruların yanıtlarını bu içerikte bulabileceksiniz.

Kadın üreme organında bulunan ve anne olmayı sağlayacak yumurtaları içerisinde bulunduran keseye yumurtalık denir. Yumurtalığın üstünde ya da içinde bulunan herhangi bir sıvı dolu ve top şeklindeki yapılar ise yumurtalık kisti olarak adlandırılır. Over kisti olarak bilinen yumurtalık kistleri, hem sağda hem de solda gelişebilmektedir. Çoğu zararsız olan yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti dahi vermeyebilir ve birkaç ay içerisinde yumurtalık kistleri kendi kendine de geçebilir.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Adetli ağrı yaşanması ile doktora gidildiğinde tanısı koyulan yumurtalık kistleri, günümüzde birçok belirti vermektedir. Yaşanılan tüm şikâyetler ve hasta öyküsünü değerlendiren doktor birçok tetkik ile yumurtalık kistlerinin tanısını kolayca koyabilir. Günümüzde kadınların %60’ında görülen yumurtalık kistlerinin en yaygın belirtileri ise şöyle;

  • Kasıkların biraz üst kısmında ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı çekilmesi
  • Adet dönemlerindeki düzensizlikler
  • Göğüs hassasiyeti, kusma ve mide bulantıları
  • Karın bölgesindeki şişlikler ve ağırlık hissi
  • İdrar kesesi veya rektum bölgesinde baskılanma hissi
  • Karın boşluğunda yaşanan doluluk ve baskı hissi
  • Vajinadan kan gelmesi
  • Sık idrara çıkma hali
  • Bağırsak hareketliliğinin olması ve bağırsaklarda hissedilen baskı
  • Tüylenmede artış yaşanması
  • Kısırlığın oluşması hali
  • Ağrılı adet
  • Adet görememe yâda lekelenme şikâyetidir.

Yumurtalık Kistinin Sebepleri Nelerdir?

Hipertroidi ya da troid bezinin normalden az çalışmasının sebep olabileceği yumurtalık kisti, hormon bozukluklarıyla da meydana gelebilir. Kısırlık tedavisinde kullanılan birçok ilacında yumurtalıklarda büyük kistlere sebep olduğu ise araştırmalarca kanıtlanmıştır.

Adetlerde düzensizlik, obezlik hali ve erken adet görenlerde görülme sıklığı daha da artan yumurta kistleri, tamoksifen tedavisi alanlarda da görülebilmektedir.

Çikolata kisti, polistik over sendromu hastalarında da sıklıkla görülebilen yumurtalık kistlerinin oluşmasında en önemli faktörlerden birisi de daha önce yumurtalık hissi hikâyesine sahip olmaktır.

Yumurtalık Kistinin Tanısı Nasıl Konur?

Sancılı adet görme, kanama düzensizlikleri, karında şişkinlik, hazımsızlık, göğüs hassasiyeti gibi birçok belirti veren yumurtalık kistlerinin tedavisi için mutlaka kistin ne aşamada olduğunun belirlenmesi gerekir. Yumurtalık kisti tanısı içinse;

  • Gebelik testi
  • Pelvik ultrason
  • CA 125 kan testi
  • Laparoskopi gibi çeşitli tetkikler yapılarak yumurtalık kistlerinin tanısı rahatlıkla koyulabilir.

Yumurtalık Kistinin Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde sıklıkla karşılaşılan Folikül, , Endometrioma, Dermoid ve Fonksiyonel kistler, yumurtalık kisti çeşitleri arasındadır. En çok görülen kist çeşitlerinden olan çikolata kisti, ne yazık ki gebe kalmayı ciddi oranda olumsuz etkilemektedir. Yumurtalık kistinin çeşitlerini tespit etmede belirtiler yetersiz kaldığından, çeşitleri için doktor muayenesi ile test sonuçlarının değerlendirilmesi gerekmektedir.

Yumurtalık Kistinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtalık kistinin tanısının koyulmasının ardından yumurtalık kistinin tedavisi şekli belirlenir. Kistin türüne, büyüklüğüne ve yaşanılan belirtilere göre değişebilen yumurtalık kistinin tedavisinde doktor diğer hastalıklarınızı da göz önünde bulundurarak birçok tedavi çeşidini sizlere önerebilir.

Gözlem

Yumurtalıklarda üreme çağında olmasanız bile yumurtalık kistinin daima oluşma olasılığı vardır. Herhangi bir dönemde ortaya çıkan yumurtalık kisti, kendi kendine de yok olabileceğinden ultrasonda çıkan bir kistiniz için hemen müdahale etmeyi doktor gerekli görmeyebilir. 1-3 ay içerisinde tekrar muayene olduktan sonra yumurtalık kistinizin tedavisine başlanabilir.

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapları yumurtalık kisti tedavisi için kullanılmaz. Kisti olan hastalarda doğum kontrol haplarının kullanılma amacı tedavi ya da takip süresinde yeni kist oluşumunun engellenmesidir. Bu nedenle, doktorunuz kist takibi süresine size doğum kontrol hapını reçete edebilir.

Ameliyat

Yumurtalıklarınızdaki kistin boyutu büyük ise, ani büyüme var ise, içeriği şüphe oluşturuyor ise, kendi ekseni etrafında dönme (torsiyon) riski taşıyor ise doktorunuz kanserleşme riskine karşı ve diğer semptomların yok edilmesinin sağlanması konusunda ameliyat seçeneğini sizlere önerebilir.

  • Kist şayet küçükse ve iyi huylu ise; sadece tanısal amaçlı laparoskopik yapılabilir. Göbeğin hemen altından açılacak iki karın kesisi ile teleskopik sistemler sayesinde batın içi görüntülenir ve kistler bu yöntemlerle kolayca çıkarılabilir.
  • Kötü huylu olma ihtimali büyük kistler için söz konusu ise laparotomiyi sizler için doktorunuz uygun görebilir.

Yumurtalık kistleri Ankara ve diğer tüm şehirlerde kadın doğum polikliniklerine başvurularda birinci sırada ki yerini daima koruyor. Her geçen gün artan üreme organlarındaki hastalıklar, ilerde kanserle karşı karşıya gelme olasılığını ise arttırıyor. Yumurtalık kistlerinin oluşmasındaki birçok faktör bir araya geldiğinde ise yumurtalık kistleri oluşuyor ve gün yüzüne çıkıyor. Kendini birçok belirti ile çok kolay ele veren yumurtalık kistlerini es geçmek yani önemsememek ilerde yumurtalık kanserine ya da rahim kanserine yakalanma olasılığını arttırıyor. Bu nedenle, yumurtalık kistinden şüpheleniyorsanız ya da tanısı koyulan bir yumurtalık kistiniz varsa, tedavi seçeneklerinin hepsini denemeli ve tüm kistlerinizden en kısa zamanda kurtulmalısınız.

Whatsapp'tan Bize Yazın