İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma Tedavisi Ankara

İnkontinans (idrar kaçırma) şikâyeti, başta çocuklar olmak üzere herkeste ve her yaşta görülebilen bir durumdur. Sosyolojik ve psikolojik olarak kişileri olumsuz yönde etkileyen idrar kaçırma vakaları ise akut olabileceği gibi kronik de olabilir. Kadınlarda idrar kaçırma vakaları ise genellikle rahim bölgesinde bulunan idrar torbalarında veya mesanede yaşanan bir problem nedeniyle kaynaklanabilir. İdrar kaçırma nedir, neden olur, idrar kaçırmanın sebepleri nelerdir, idrar kaçırmanın tanısı nasıl konur gibi birçok sorunun yanıtını bu içerikte açıklamaya çalışacağız.

İdrar Kaçırma Nedir?

Ankara idrar kaçırma ya da idrarı tutamama, idrarın istemsiz ve ani şekilde idrar yolundan dışarı akmasıdır. İdrar tutamama vakaları, kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha sık görülür. Görülme sıklığı %14 – 49 arasında değişebilir. Kadınlarda hem sosyal hem de hijyenik bir sorun oluşturmaktadır. Yaklaşık olarak ülkemizde yılda 100 bin kadın, bu sebeple doktora başvurmaktadır. Hemen hemen kadınların % 25’i hayatlarının herhangi bir döneminde bu sorunu yaşamaktadırlar. Yaşın ilerlemesiyle görülme sıklığının artması neticesinde bu sorun maddi ve manevi açıdan kadınlara yük olabilmektedir. İdrar kaçırmanın miktarı yoktur. Bunun nedeni hastalık boyutunun kadının sosyal durumu ile olmasıdır. Bazı kadınlarda problem yaşlanmaya bağlı normal bir problem gibi görülürken, bazı kadınlarda ise depresyon ve yalnızlık ve idrar kokusu sebebi (inkontinans) ile sosyal ilişkilerde kısıtlamaya sebep olmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, idrar kaçırma vakası görülen kadınların %70’i, doktora başka sebeplerle gittiğinde yapılan muayene ile öykü alma neticesinde tespit edildiği görülmüştür.

İdrar Kaçırmanın Sebepleri Nelerdir?

Böbreklerden üretilen idrarı üreterler alarak idrar torbasına aktarır. Üretra ise idrar torbasında idrarı toplayarak idrar yolu ile idrarın vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Üretranın çevrsindeki kasların gevşeyerek idrar torbasının kasılması neticesinde idrar yapma döngüsü tamamlanır. Fakat bu döngü içerisinde meydana gelen herhangi bir durum, idrar kaçırmaya sebebiyet verebilir.

İdrar kaçırmanın değişik tipleri, sebepleri ve sebeplere göre değişik tedavi yöntemleri vardır.
Bazı idrar kaçırma nedenleri geçicidir. Nedenler ortadan kaldırıldığında idrar kaçırma vakası son bulur. Örnek olarak, idrar yolu enfeksiyonları, gebelik dönemi, kabızlık ve ilaçların yan etkileri gösterilebilir.

İdrar kaçırma vakalarını 4 gruba ayırabiliriz.

  • Stres inkontinans
  • Urge inkontinans (sıkışma veya acil idrar yapma hissi)
  • Karışık inkontinans (Her iki durumun varlığı)
  • Taşma inkontinansı

Kadınlar için idrar kaçırma problemi çözülebilen ve tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Vakalara göre kısa süreli ya da uzun süreli görülebilen idrar kaçırma şikâyetinin tedavisi, bu vakaların nedenine göre yapılır.

İdrar Kaçırma Nasıl Teşhis Edilir?

İdrar kaçırma şikâyetiyle nedeniyle doktora gidildiğinde, öncelikle tıbbi öykü dinlenerek idrar yapma alışkanlıkları sorgulanır. Kullanılan ilaçlar, psikolojik faktörler ile birlikte sorgulanarak idrar kaçırma tanısı koymak için çeşitli yöntemler denenebilir. İdrar kaçırma şikayetiyle ilgili doktora gidildiğinde öncelikle günlük idrar takip çizelgesi sunacaktır. Hastanın kaçırdığı idrar miktarı günlük idrar takip çizelgesi ile tespit edildikten sonra sorunun kaynağının nereden kaynaklandığını anlamak için mesanenin nasıl çalıştığını gösteren test uygulanır.

İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk olarak hastanın idrar kaçırmasını sağlayan koşulların tespiti ve ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Şişmanlık, kabızlık, sigara kullanımı, idrar taşları ve tümörleri, vajinal ve idrar yolu enfeksiyonları, kontrolsüz şeker hastalığı gibi sebepler idrar kaçırmaya sebep olabilecek nedenlerdir. Ayrıca, adele gevşeten, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü, depresyon ve alerji ilaçları, sakinleştirici kullanımı da idrar kaçırmaya neden olabilir. Aşağıda idrar kaçırma problemine yönelik olarak uygulanan bazı tedavi yöntemleri yer almaktadır.

Cerrahi Müdahale Olmayan Tedavi

Hastalık sonucu oluşmayan idrar kaçırma vakalarında bu tedavi yöntemi uygulanır. Bu tedavi yönteminde sorunu daha da kötüleştiren kabızlık, sigara kullanımı, aşırı sıvı tüketimi sonucu oluşan basınç ve şişmanlık gibi faktörlerin önü kesilmeye çalışılır. Diğer taraftan Pelvis tabanındaki kaslar da normal işleyişine getirilmeye çalışılır.

Kegel Egzersizleri İle Tedavi

İdrarı tutan kaslar Pelvis kaslarıdır. Bu kaslar şayet zarar görürse ya da kasılma kabiliyetleri azalırsa idrar kaçırma sorunu ortaya çıkar. Pelvis kasları doktorun vereceği egzersizler ile güçlendirilmeye çalışılır. Gebelik döneminde de bu egzersizler yapılabilir.

İlaç İle Tedavi

Doktorunuz tarafından uygulanması öngörülebilecek bir tedavi yöntemidir. Özellikle yetişememe şikayeti olan hastalarda idrar kesesinde bulunan kasların düzensiz kasılmasını engelleyen ilaçların kullanılması şikayetlerin giderilmesinde faydalı olacaktır.

Cerrahi Müdahale İle Tedavi

Yapılan muayene sonrasında yapısal bir bozukluk veya hasar saptandığında idrar kaçırma probleminin ameliyat ile çözülmesidir. Eğer idrar torbasına ve idrar torbasının boynuna destek olan bağ dokuda oluşmuş bir hasar mevcut ise destek için yardımcı materyal kullanılarak buradaki dokular desteklenir.

Whatsapp'tan Bize Yazın