Kolposkopi

Kolposkopi Ankara

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi, serviks, vajina ve vulvanın hastalık belirtileri bakımından büyütme özelliği olan bir kamera ile yakından inceleme işlemidir. Genellikle Pap smear (anormal servikal hücreleri tanımlamak maksadıyla kullanılan tarama testi) sonuçlarında anormallik saptandığında ileri tetkik olarak uygulanır. Kolposkopi esnasında hekim kolposkop denilen özel bir alet kullanır. Kolposkop, hekimin rahim ağzını büyütme altında daha net görmesini sağlayan parlak ışıklı ve elektrikli bir mikroskoptur.

Başta HPV olmak üzere rahim ağzında, vulvada veya vagende meydana gelen tüm hastalıkların tanısının konmasında kolposkopi etkin rol oynamaktadır.  Kolposkopi jinekolojik masada yapılan bir işlemdir.

Kolposkopi Kimlere Yapılır?

Kolposkopi, Pap-smear testi sonucu ASCUS, ASC-H, AGUS, LSIL, HSIL olarak görülenler, Pap smear sonucu yetersiz smear olarak gelenler ve Anormal serviks görünümüne sahip kişilere biyopsi eşliğinde yapılmalıdır. Erken dönem rahim ağzı kanseri bulguları bulunan hastalara da yapılabilen kolposkopi, hekimin lüzumlu gördüğü durumlarda yapılabilen bir işlemdir.

Kolposkopi İle Hangi Bölgeler İncelenir?

Kolposkopi işlemi serviks kanseri nedeniyle günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. HPV etkisi şüphesiyle yapılan smear testinin anormal çıkması durumunda ise kolposkopi yapılır.

Kolposkopi ile skua kolumnar bileşke alanı izlenebilir ve rahim ağzındaki damarlanmanın artışına (serviks) bakılabilir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

İşlem esnasında jinekolojik muayenede olduğu gibi rahim ağzını ve vajinayı görmeye yarayan spekulum kullanılır. Kolposkop ile vajina ve rahim ağzı gözlemlenir. Temel olarak değerlendirilen bölge rahim ağzının dış tarafını oluşturan hücre tabakası ile rahimin içine doğru uzanan kanalın hücre tabakasının birleştiği bölümdür. Bu kısma squamo kolumnar bileşke (transformasyon zonu) denir. Rahim ağzı kanserlerinin başladığı bölge bu kısımdır. Bu bölgenin tam olarak olarak değerlendirilememesi yetersiz kolposkopi anlamına gelmektedir.

İşlem esnasındaki en önemli noktalardan biri de rahim ağzındaki damarlanmanın görülmesidir. Rahim ağzı salin solüsyonu ile temizlendikten sonra bu değerlendirme kolposkopta yeşil ışıkla yapılır. Düzensiz damarlanma izlenen bölgelerden biopsi alınmalıdır.

Sonraki değerlendirmeler için rahim ağzına %3 ila %5 oranında asetik asit tatbik edilir. Bu işlem, süresinin uzunluğuna göre birden fazla yapılabilir. Hafif bir yanmaya neden olabilse de ağrılı bir işlem değildir. Uygulama alanında anormal hücreler barındıran bölgeler bulunuyorsa bu bölgeler beyaz renge dönüşürler. Bu bölgelere aseto white bölge denir ve bu bölgelerden biopsi alınmalıdır. Bazı koşullarda lugol solüsyonu denilen bir iyot solüsyonu ile incelemeye devam edilir. Lugol solüsyonu ile boyanmayan alanlar anormal alanlardır. Bu alanlar biopsi alınmasını gerektirir.

Kolposkopi işlemi esnasında ağrı hissedilmediğinden anesteziye gerek duyulmaz. Fakat hastanın kendini rahat hissetmesi açısından sedasyon veya anestezi seçenekleri de değerlendirilebilir. Punch biyopsi aletleri rahimdeki dokuyu ezmediğinden biyopsi örnekleri alabildiğinden kolposkopide sıkça kullanılır. Rahim kanalından alınan parçacıklar patolojiye gönderildikten sonra sonuçlar 2 ila 3 gün içinde alınır.

İşlem Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kolposkopi işlemi sırasında adet kanamanızın olmaması gerekir.
  • Kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin, kumadin, vb.) kullanılmamalıdır.
  • Gebelik durumu veya ihtimali varsa doktor bilgilendirilmelidir.
  • Vajinal enfeksiyon durumları varsa öncelikle bu hastalıklar tedavi edilmelidir.

İşlem Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hafif lekelenme şeklinde kanamalar olabilmektedir.
  • Hafif kramp şeklinde kasık ağrısı olabilir, genellikle kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer. Parasetamol gibi basit ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Eğer biyopsi alındıysa, cinsel ilişkiden 1 hafta kadar kaçınılmalıdır.
  • Ayakta duş şeklinde banyo hemen yapılabilir.
  • Patoloji sonucu takip edilmeli, sonuçlar çıktığında mutlaka işlemi gerçekleştiren doktor ile iletişim kurulmalıdır.
Whatsapp'tan Bize Yazın