Histeroskopi

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi, ince bir boru şeklinde olan mercek sistemi kullanılmak suretiyle rahmin içerisine girilerek hastanın rahminin görüntüsünün küçük bir monitörde kolaylıkla izlenebilmesidir. Rahim içerisine girilen mercek ya da kamera sistemi boru şeklinde olup bu alete histeroskopi denilmektedir. Ankara’da yapılan histeroskopik uygulamalar hakkında bilgilerin yer aldığı bu içerikte, histeroskopi işleminin tanı ve tedavide nasıl kullanıldığına, çeşitlerine ve ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgileri de bulabileceksiniz.

Histeroskopi yöntemi lokal anestezi eşliğinde, genel anestezi uygulanarak veya spinal anestezi yöntemi ile de uygulanabilmektedir. Histeroskopi yöntemi sıklıkla hastanın regl döneminden sonraki bir hafta içerisinde yapılmaktadır. Bunun nedeni bu dönemin rahmin içinin görüntülenebildiği en uygun dönem olmasıdır.

Histeroskopi Neden Yapılır? 

Histeroskopi çoğunlukla anormal uterin kanamaların sebebini bulmak için yapılır. Anormal uterin kanama, bir kadında görülen adet kanamalarının olması gerekenden daha fazla miktarda görülmesi ya da normal kanamalara göre daha uzun veya kısa sürmesidir. Regl dönemi dışında oluşan kanamalar anormal uterin kanamalar içerisinde değerlendirilir.

Histeroskopi Nasıl Yapılır ?

Genel olarak hastaya histeroskopi yöntemi uygulanmadan önce rahim ağzının açılması gerekmektedir. Bu nedenle hastaya oral yoldan ya da vajina içerisine yerleştirilmesi için ilaç verilmektedir. Histeroskopi yöntemi sıklıkla jinekolojik muayenede spinal veya genel anestezi ile de uygulanabilmektedir. Histeroskopi aletinin geçmesi için yeterli derecede rahim ağzı açılması ve buji adında uzun ve ince çubuk yardımı ile genişletilmesi gerekmektedir. Sonraki işlemde histeroskop, hastanın rahim ağzından geçerek rahim içerisine ilerler. Bu esnada monitöre yansıyan görüntü kolaylıkla izlenebilir. Rahim içerisinin daha iyi genişleyerek gözlenebilmesi açısından hastanın rahminin içerisine sıvı verilmektedir. Diğer taraftan, histroskopun ucunda bulunan yakıcı ve kesici özelliğe sahip alet ile gerekli durumlar da ameliyat yapılabilmektedir.  Histereskopi uygulamasını müteakip birkaç saat sonrasında ya da bir gün sonrasında hasta taburcu edilebilir. Ayrıca bir iki sürebilecek ve az miktarda kanamaya ya da krampa dönüşebilecek klasik ağrılarda ortaya çıkabilmektedir.

Histeroskopi Ne Zaman Yapılmalı?

Rahim içinin daha kolay görülmesi için genellikle regl dönemini bitiminden sonraki bir kaç gün içerisinde yapılması uygundur. Adet dönemi bittikten sonra günler geçtikçe rahim içi zarı kalınlaşır. Bu nedenle tanı koymak daha zor olur.

Histeroskopik Uygulamalar Nelerdir?

Tanısal histeroskopi ve cerrahi histeroskopi olmak üzere histeroskopik uygulamalar iki çeşide ayrılır.

Tanısal Amaçlı (Diagnostik) Histeroskopi

Rahim içerisinde bulunabilecek myom, polip, septum, yapışıklık gibi yapıların araştırılması ve teşhisi için tanısal amaçlı histeroskopi yapılır. Bazen tek başına, bazen ise laparoskopi ile birlikte uygulanır. Teşhis için rahim boşluğuna bakılır. Çoğunlukla sınırlı uyuşturma yapılarak uygulanır. Tanısı kesin olarak koyulamayan hallerde kesin tanı koymak için uygulanır. Rahim içerisinde bir bozukluk bulunup bulunmadığını, bulunuyor ise boyutlarını ve yerlerini göstererek problemleri çözer ve teşhisi koyar. Gerekli görülür ise aynı muayenede operatif histeroskopi de uygulanabilir. Kısırlıkta, tekrarlayan düşüklerin sebeplerinin araştırılmasında, rahim içi patolojilerin teşhis ve tedavisinde ve anormal adet kanamalarının nedenlerinin araştırılmasında histeroskopi oldukça etkin bir yöntemdir.

Cerrahi (Operatif) Histeroskopi

Tanısal histeroskopi ile belirlenen çeşitli anormalliklerin operatif histeroskopi yöntemiyle cerrahi olarak tedavi edilmesi mümkündür. Bu yöntemle rahim içi polipler, rahim içi myomlar tespit edilerek düzeltilebilir. Histeroskop, içindeki kanallardan ameliyatta uygulanacak makas, elektro-cerrahi ve lazerbenzeri gibi araçların geçmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Doğumsal bir problem olan Uterin septum gibi rahmin ikiye bölünümü de histeroskopi ile düzeltilebilir.

Cerrahi müdahale sonrasında rahim duvarlarının birbirine yapışmasını engellemek adına rahim içine spiral ya da ince bir idrar sondası koyulabilir.

Cerrahi histeroskopi, rahimdeki görülen aşırı kanamaların tedavisinde ya da rahmin alınmasının uygun olmadığı durumlarda da yapılabilir. Bunun dışında rahim içi spirallerin olması ve bu spirallerin çıkarılmasında da histeroskopi oldukça faydalı bir yöntemdir.

Whatsapp'tan Bize Yazın