PAP Smear ve HPV

PAP Smear ve HPV Taraması Ankara

Pap Smear Testi Nedir?

Halk arasında rahim ağzı kanser testi, rahim ağzı kanser taraması gibi isimlerle bilinen Smear testi, kanser öncüsü durumlar açısından kontrol etmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir. Serviks, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sırada görülen bir genital kanser türüdür. Pap smear testi ve HPV testi ile serviks kanser riskini azaltmak mümkündür.

Pap smear testi enfeksiyonlar veya inflamasyon gibi diğer bulguları tespit etmeye yardımcı olabilir. Bazen bir pelvik muayene ile aynı zamanda yapılır ve aynı zamanda belirli tiplerde human papilloma virüsü (HPV) için bir test olarak da yapılabilir. Bu test 1941 yılında ilk uygulayan patoloğun George Papanicolaou olması nedeniyle  isminin kısaltması olan PAP TEST i testi olarak bilinir.

Pap Smear Testi Neden Yapılır?

Smear testi yapılmasının amacı rahim ağzında kanser olmayan ancak farkedilmez ise uzun yıllar sonra kansere dönüşme riski yüksek olan bazı lezyonları erkenden tespit edebilmektir. Böylelikle erkenden fark edilen bu lezyonlar tedavi edilerek kansere dönüşmeden ortadan kaldırılır. Smear testi yapmaktaki amaç rahim ağzı kanseri başlangıcında olan kadınları saptamak değil; kanser başlamadan yıllar öncesinde oluşan lezyonları saptamaktır. Smear testi yapılmayan kadınlarda bu lezyonlar fark edilmez ise uzun yıllar sonra kansere dönüşebilirler.

PAP Smear Testi Nasıl Yapılır?

Pap smear testi yalnızca birkaç dakika süren bir testtir. İlem esnasında doktorunuz vajinaya yavaşça spekulum denilen bir alet yerleştirir. Spekulum vajinanın duvarlarını ayrı tutarak doktorun rahim boynunuzu kolayca görebilmesini sağlar. Spekulumun yerleştirilmesi pelvis bölgesinde basınç hissine sebep olabilir.

Sonrasında doktor yumuşak bir fırça ve spatula denilen düz bir kazıma cihazı kullanarak servikal hücrelerin örneklerini alır. Bu işlem sırasında genellikle acı hissedilmez. Pap testinin türüne bağlı olarak serviksden alınan numune korunması için özel bir sıvı tutan kaba aktarlır. Numuneler, prekanseröz duruma veya kansere işaret eden hücrelerin varlığını tespit etmek üzere bir laboratuvara gönderilir.

Smear Testi Kimlere Yapılır?

Cinsel olarak aktif, 21 ila 65 yaş arasında bulunan kadınlar için Pap testinin uygulanması için uygun adaylardır. Tek başına PAP testi yıllık olarak yapılabildiği gibi HPV DNA testi ile birlikte yapılırsa (Co-test) 3 ya da 5 yıl aralıklar ile uygulanabilmektedir.

Hpv Dna Testi Nedir?

HPV adı verilen “Human Papilloma Virus”, genital bölge ve mukozalarda enfeksiyona neden olabilen ve condyloma acuminatum adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan kanserle ilişkili olduğu kesinleşmiş bir virüstür.

HPV DNA testi, serviks kanserine sebep olma olasılığı yüksek olan serviks bölgesi hücrelerindeki virüsün DNA parçalarının aranması işlemidir. HPV DNA testi hastalık bulunan bölgeden alınan ufak bir parçadan yapılabilir. Genital bölgede bulunan bir siğilden alınan milimetrik bir  test için yeterli olacaktır. Test aynı zamanda normal bir dokudan sürüntü alınarak da yapılabilmektedir. HPV’ye ait DNA materyali sürüntü örneğinde polimeraz zincir reaksiyonu gibi yöntemlerle araştırılır.

HPV’nin 100 civarında türü bulunmaktadır. Yaklaşık 20 türü ise genital enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bazı tipleri sadece elde ve ayaklarda siğillere neden olurken, bazıları ise cinsel bölgede ortaya çıkan genital siğillere (kondilom) yol açarlar.

HPV’nin  bazı türleri ise kadınlarda rahim ağzındaki hücrelerde ileriki dönemlerde rahim ağzı kanserine dönüşebilecek değişimlere sebep olabilirler.

Hpv Nasıl Bulaşır?

HPV enfeksiyonu %100’e yakın oranda cinsel yoldan bulaşır. Genital temas ile bulaşması mümkündür. Başka bulaşma yolları da nadiren vardır. Örnek olarak HPV ile enfekte bir annenin doğum yapması sonucunda bebekte enfeksiyon görülmesi mümkündür. Erişkin bir kadının 50 yaşına geldiğinde HPV ile enfekte olma olasılığı %80 civarındadır.

Serviks Kanserlerinde ve Kanser Öncü Lezyonlarda HPV DNA Bulunma Sıklığı Nedir?

Rahim kanserlerinin hemen tamamında en az bir yüksek riskli HPV DNA tipi bulunur. ASC-US smear anormalliklerinde yaklaşık %50, LGSIL’de ise yaklaşık %83, HGSIL’de %90 oranında, oranında yüksek riskli HPV DNA saptanabilir.

Hpv Her Zaman Serviks Kanserine Neden Olur mu?

HPV enfeksiyonları çoğunlukla vücut tarafından temizlenir. HPV enfeksiyonu, hastaların %70’inde 1 yıl içerisinde, %90’ında ise 2 yıl içerisinde vücuttan tamamen temizlenir. Geriye kalan %10’luk bölümde hastalık devam eder ve kanser gelişimi açısından asıl riskli grubu bu grup oluşturur. Günümüzde enfeksiyon sonrası doğal bağışıklığın süresi ve etkisi net olarak bilinmemektedir.

Whatsapp'tan Bize Yazın