Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Ankara

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri kadınların en çok korktuğu ve en sık rastlanan kanser türlerinden biridir. Araştırmalara göre Türkiye’de ortalama olarak günde 2, Dünyada ise yüzlerce kadın bu kanser türü yüzünden hayatını yitirmektedir. Rahim ağzı kanseri yüzde 95’ e yakın bir oranla virüs sebebiyle görülmektedir. Bu virüse HPV virüsü adı verilir. Halk dilinde insan virüsü, Tıp dünyasında ise human papilloma virüsü olarak bilinmektedir.

Türkiye’de  de görülme sıklığı yüksek olan rahim kanseri Ankara gibi büyükşehirlerde çeşitli tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir. Rahim kanserinin belirtileri nelerdir, rahim kanserinin sebepleri nelerdir, rahim kanseri evreleri nasıl tespit edilir, rahim kanseri tedavisi nasıl yapılır gibi sıklıkla karşılaşılan sorulara bu içerikte yanıt vereceğiz.

Rahim Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanserinin belirtilerini ciddiye almak, rahim kanserini erken dönemde teşhis edebilmek açısından çok önemlidir. Her yıl periyodik olarak jinekoloji muayenesi yaptırmalı ve rahimdeki değişikliklerin nedenlerini araştırmak gereklidir. HPV virüsü genel olarak cinsellik yoluyla geçmekte sperm yoluyla değil bacak arası teması ile geçmesidir. Bu sebeple prezervatif ya da diğer korunma yolları bu virüsün geçmesine engel olamamaktadır. Bu durum ise rahim kanserini günümüzün en sık görülen ve bulaşıcı kanser çeşitlerinden birisi yapmaktadır.

  • Vajinal kanama,
  • Pelvik ağrı,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme,
  • Beklenmeyen anormal kokulu vajinal akıntı

rahim kanserinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Rahim Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde rahîm kanserinin “kesin sebebi” belirlenememiş olsa da etken faktörlerin birçoğu tespit edilmiştir. Her kadın rahim kanseri olma riskini taşımaktadır ve günümüz koşullarında kadınların rahim kanseri olup olmayacağını daha önceden bilmeleri mümkün değildir.

Rahim kanseri yaşla da doğru orantılı olup menopoz sonrası görülme olasılığı daha fazladır. Rahim kanseri geliştikçe genellikle kadınlarda aşağıda belirtilen durumlar ortaya çıkar:

  • Cinsel ilişki sonrası kanama, adet arası kanama ya da menopoz sonrası kanama gibi normal olmayan vajinal kanamalar,
  • Sulu, soluk, pembe ve sürekli olan vajinal akıntı,
  • Daha uzun süren adet dönemlerinde görülen normalden daha fazla kanamalar.

Mesane, akciğerler, barsaklar veya karaciğere yayılmış ileri düzeydeki rahim kanseri genellikle aşağıdaki belirtileri gösterir:

  • Sırt ağrısı
  • Yorgunluk, bitkinlik
  • Vajinadan idrar ve dışkı kaçağı
  • İştah kaybı
  • Kemik ağrısı ve kırıklar
  • Bacak ağrısı
  • Şişmiş ayaklar
  • Pelvik ağrısı
  • Kilo kaybı

Rahim Kanserinin Tanısı

Rahim kanseri tanısı için rahim ağzından alınan örneğin patolojik incelemesinin yapılması gerekmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması (PAP smear) sonucu ya da HPV DNA taraması sonucunda anormallik saptanan hastalarda uygun durumda Kolposkopi adı verilen işlem uygulanır. Bu yöntemde büyütme özelliği olan bir kamera kullanılarak rahim ağzındaki şüpheli alanlar belirlenir ve bu bölgeden alınan biyopsi patolojik incelemeye gönderilir. İncelemes onucunda Serviks kanseri tanısı alan hastalarda hastalığın yaygınlığının değerlendirilmesi için ek muayene ve görüntüleme yöntemlerine başvurulur.

Rahim Kanserinin Aşamaları

Evreleme, tedavi şekli ve gidişatı belirlemek için kanserleri kategorize etmenin standart bir yoludur. Serviks kanseri için evreleme aşağıdaki gibidir:

Kanser hücreleri, 1.evrede servikste sınırlı iken 1A aşamasında mikroskobik kanser 1B aşamasında muayene sırasında çıplak gözle görülebilen kanser,  2. Evrede serviks dışına yayılarak yanındaki yumuşak dokuya yayılmış bulunur. 3.evrede ise rahmin dışına yayılarak alt vajinaya tutuşmuş hale gelir ancak henüz rektum ya da mesaneye ulaşamamıştır.  4.evrede ise idrar torbası, rektum, karaciğer ya da akciğer gibi uzak organlara pelvik bölge dışına çıkarak yayıldığı görülür.

Rahim Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanseri tedavisi 4 farklı yöntem ile yapılır. Bu yöntemler, cerrahi müdahale, hormon tedavisi, radyoterapi ve kemoterapidir.  Virüs dokunun derinlerine inmediyse rahim ağzında tutunduğu bölge kolposkopi ile tespit edilebilir. Bölgenin cerrahi yöntem ile alınması sayesinde kanserin yayılacağı alan ortadan kaldırılır ve hastada ciddi oranda iyileşme olur. Bu basit cerrahi işlemle hasta aynı gün içinde taburcu edilebilir. Şayet kanser invaziv hale gelmişse (doku derinlerine kadar inmişse) iki tedavi seçeneği mevcuttur. Bu durum geniş kapsamlı ve uzun zaman sürecek aynı zamanda zor bir ameliyat olan radikal histerektomi yapılır. Bu ameliyatta kanser hücreleri, pelvik bölgedeki lenf bezlerini tuttuğundan onlar da çıkarılır. Bunun alternatifi ise kemo-radyoterapi yöntemidir. Kemoterapi ilacıyla bölgede bulunan kanser hücreleri ışına karşı duyarlılaştırılarak sonrasında hastaya radyoterapi uygulanır. Devamında takibe devam edilir. Şayet geç evrede ise cerrahi, kemoterapi ya da radyoterapi fark etmeden sağ kalım oranları belirli seviyelerde olur.

Whatsapp'tan Bize Yazın