Çikolata Kisti Tedavisi

Çikolata Kisti Tedavisi Ankara

Çikolata Kisti Nedir? (Endometriozis)

Çikolata kisti, günümüzde sıklıkla görülen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir kadın hastalığıdır. Çikolata kisti nedir, çikolata kisti neden olur, çikolata kistinin belirtileri nelerdir,  çikolata kisti nasıl teşhis edilir gibi birçok sorunun yanıtını bu içerikte açıklamaya çalışacağız.

Çikolata kisti, rahmin içini dolduran doku tabakasına ait hücrelerin rahim dışına yerleşerek orada büyümesiyle oluşur. Çoğunlukla alt karın boşluğu, yumurtalıklar ve mesane gibi organlarda görülür. Çikolata kisti denmesinin sebebi, yumurtalıklarda oluştuğunda her regl döneminde gelen kan ve dokunun oluşan kist içinde birikmesiyle çikolata gibi kahverengi bir görünüme kavuşmasıdır. Başta kısırlık olmak üzere rahim bölgesinde ciddi şikâyetlere neden olabilen çikolata kistleri hızlı büyümektedir. Çikolata kisti genel olarak doğurganlık çağlarında meydana gelen bir hastalık türüdür. Endometriozisin görülebileceği yerler; rahmin yüzeyi ve arka boşluktaki kısımlar, idrar torbası, tüpler, kalın bağırsak, üreterler, eski ameliyat yerleri, yumurtalıklar ve rektum olarak belirtilebilir.

Çikolata Kisti En Çok Hangi Yaş Grubunda Görülür? 

Dünyada da sıklıkla görülen çikolata kistinin ülkemizde görülme oranı neredeyse her 5 kadından 1’idir. En çok 18 – 45 yaş aralığında daha önce hiç gebe kalmamış kadınlarda ortaya çıkar. Üreme çağındaki kadınlarda ise görülme oranı % 5 ile % 10, gebe kalamayan kadınlarda ise yaklaşık %50 civarındadır. Aile hikayesinde çikolata kisti olan görülen kişilerde bu oranlar artabilir.

Çikolata Kisti Nasıl Anlaşılır?

Çikolata kistinin en önemli iki belirtisi özellikle adet döneminde artan kasık ağrısı ve kısırlıktır. Ağrı sürekli alt karın ağrısı, sancılı adet görme ve ağrılı cinsel birleşme şeklinde olabilir. Çikolata kisti yorgunluk, adet sırasında ishal veya kabızlık, ağrılı ve kanamalı idrar yapma, kanlı balgam, kusma, halsizlik, burun kanaması, gibi semptomlarla kendisini gösterebilir. Hastalığa ender olarak burun, göz ve akciğer gibi uzak bölgelerde de rastlanabilmektedir.

Çikolata Kisti Nasıl Teşhis Edilir?

Çikolata kistinin tanısı hastada lezyonların görülmesi ve patolojik olarak incelemenin ardından konulmaktadır. Jinekolojik olarak doktorun gözle muayenesi ile vajinanın arka duvarında oluşan çikolata kisti odakları saptanabilir. Bazı durumlarda retroservikal çikolata kisti bölgeye dağılmış siyah ve mavi renkli noktacıklar şeklinde görülebilir. Bunun dışında doktorun elle yaptığı muayene ile çikolata kisti odakları ve düğümleri hissedilebilir.

Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Çikolata kisti gebeliğin yerleştiği rahimdeki, iç dokusunun vücudun başka bir bölümünde özellikle yumurtalıklarda yerleşmesiyle oluşur. Bu rahatsızlık vücutta başka alanları da etkileyebilir. Yumurtalıklarda oluşan kistlerin iç kısmı rahim dokusu gibidir. Her regl dönemi geldiğinde, kistin içinde kanama meydana gelir. Bu kanama içerde birikir ve zaman içinde koyu kıvamda ve kahverengi bir sıvı halini alır. Bu sıvı erimiş çikolatayı andırdığından, kistler çikolata kisti olarak anılır.

Çikolata kistleri bazı hastalarda herhangi bir olumsuz semptoma sebep olmadan ilerleme gösterebilir veya hastalarda regl döneminde ve cinsel ilişkide ağrı kesicilerle dinmeyen şiddetli ağrılara, adet düzensizliğine ya da hamile kalamamaya neden olabilir. Bu nedenle belirti göstermeyen fakat herhangi bir şekilde tespit edilen kistler, tedavide yalnızca gözlem yapılarak takip edilir. Kadının hayat kalitesini düşürecek etkileri olan ve çocuk sahibi olmasını etkileyen kistler sebebiyle uygun tedavilerden faydalanılır. Bu tedaviler hastanın yaşına, gebe kalma isteğine ve belirtilerin rahatsızlık derecesine göre değişebilir. Bazı hastalarda sadece ilaç tedavileri yapılırken, bazılarında cerrahi uygulamalar yapılabilir. Bazı hasta gruplarında hem ilaç tedavisi, hem de cerrahi uygulamalar birlikte yürütülebilir.

Yapılan araştırmalar, çikolata kistinden kaynaklanan kısırlığı olan kadınlarda cerrahi müdahale sonrasında gebe kalma şansının arttığını göstermiştir. Hatta bağırsak, idrar torbası, diyafram, üreter ve göğüs-akciğer hastalıkları gibi organlara yayılmış durumda bulunan geniş ölçüdeki bir hastalık bile laparoskopi yöntemiyle (kapalı ameliyat) çıkarılabilmektedir. Ankara’da Laparoskopi yöntemiyle ilgili daha fazla bilgiye Laparoskopi başlığı altında yayınladığımız içerikten ulaşabilirsiniz.

Whatsapp'tan Bize Yazın