Adet Düzensizliği Tedavisi Ankara
Kadına bahşedilen doğurma mucizesi için gerekli olan tek şey yumurtlama ve adet kanamalarıdır. Birlikte harika bir uyum içerisinde giden yumurtalama ve regl dönemlerinde yaşanan en ufak bir problem sebebiyle bu döngüde bozulmalar ve adet düzensizliği şikâyeti meydana gelebilmektedir. Adet düzensizliğine sebep olabilen birçok çevresel ve fizyolojik faktör bulunmaktadır. Kişilerin hepsinde bu faktörler farklı dönemlerde ortaya çıkabilmektedir. Kadının gebe kalmasına ve düşük yapmasına sebep olabilen adet düzensizlikleri hakkında birçok bilgiyi bulabileceğiniz bu içerikte adet düzensizliği nedir, adet düzensizliğinin sebepleri nelerdir, adet düzensizliğinin tanısı nasıl konur, tedavisi nasıl yapılır, adet düzensizliği gebelik durumunu nasıl etkiler, adet düzensizliği için ne yapmalı gibi soruların cevabını bulabileceksiniz.
Her kadının mutlaka hayatının bir döneminde karşılaşacağı adet düzensizliği, birçok faktörle meydana gelebilir. 13 yaşında ergenlik dönemine girmesi beklenilen genç kızlar, ileriki yıllarda gebe kalmak isterlerse yumurtlama- regl döngüsünde herhangi bir problem olmadığını sorgulayacaklardır. Çünkü, her ay yumurtlayan ve her ay yeniden yumurta oluşturmak için adeti meydana getiren rahim, bu döngüyü başarıyor ise ancak hamile kalabilir. Bu nedenle, adet düzensizliğinin ne olduğunu bilmek, hamile kalma başarısını da etkileyecek bir faktördür.
Kimi zaman bir enfeksiyon kimi zamanda ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen adet düzensizliği, aslında gecikme anlamının karşılığıdır. Gecikmelerin sürekli olması ise adet düzensizliği olarak tanımlanmalıdır. 25-30 gün arasında bir adet döngüsü olması gereken bir kadının 21 günden daha az ve 35 günden daha fazla adet gecikmesi söz konusu ise ve bu durum sürekli oluyor ise adet düzensizliğinden bahsetmek mümkündür.
Düzensiz Adet Görme Nasıl Gerçekleşir?
Hormonal ve bedensel değişimlerin her ay tekrarlandığı yumurtlama- regl dönemlerinin ilk günü adet başlangıcı olarak kabul edilir ve diğer kanamaya kadar geçen sürede yumurtlama beklenir. Eğer ki yumurta döllenmez ise diğer adet kanaması başlar ve yumurtalar atılır. Ortalama her kadında 28 gün olarak kabul edilen regl dönemi eğer ki 21 günden önce 35 günden sonra oluyor ise “düzensiz adet görme” söz konusudur diyebilmek mümkündür. Adet düzensizliğinin 21 günden önce 35 günden sonra görülmesi ile birlikte adet kanamasının 2 günden az ya da 7 günden fazla olması da durumu da düzensiz adet kanaması olarak kabul edilmektedir.
Beyinde hipotalamus bölgesi ve hipofiz bezi sayesinde yumurtalıklar ve rahîm mükemmel bir uyum içerisinde olursa gebe kalınması söz konusu olur. Ancak, yukarıda bahsedilen 4 bölgeden herhangi birinde meydana gelecek bir problem, adet periyodunda aksamalara yani düzensizliklere neden olabilmektedir.
Adet Düzensizliğinin Sebepleri Nelerdir?
Özellikle gebe kalmak isteyen kadınların oldukça canını sıkan adet düzensizliklerinin birçok sebebi vardır ve her sebep kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde klinik vakalarda edinilen bilgiler ve araştırmalar neticesinde adet düzensizliklerinin olası sebepleri belirlenebilmiştir.
Adet düzensizliğine sebep olan faktörler ise şöyle özetlenebilir;
- Gebelik
- Menopoz
- Rahîm için gebelik önleyici araçlar ( spiral vb.)
- Hormonal değişimler
- Yumurtalık kistlerinin varlığı
- Endometrial hiperplazi yani rahim içini döşeyen tabakalardaki aşırı büyüme durumu
- Rahîm polipleri, miyomlar
- Rahîm kanseri
- Psikolojik faktörler
- İlaç kullanımları
Adet gecikmesi kimi zaman normal kabul edilebilir. Jinekolojik muayene için gittiğiniz doktorunuz yaptığı testlerde birtakım verilere ulaşarak sizlere olası adet düzensizliğinizin sebeplerini açıklayabilir. Örneğin, kullandığınız bir ilaç adet gecikmesi yapabilir hatta adet görmemenizi sağlayabilir. İlaç kullanımını bıraktıktan sonra elbette adet döngünüz yeniden düzene girecektir. Bu nedenle, adet düzensizliğiniz olduysa tüm ihtimallere karşı jinekoloji muayenesine gitmeniz en iyisi olacaktır.
Gebe kalmak isteyen ancak adet düzensizlikleri yaşayan her kadının ise bu problemi çözmeden hamile kalması oldukça düşük ihtimallerde olacaktır. Bu sebeple şayet adet düzensizliğinin birkaç aydır devam ediyorsa mutlaka kadın doğum doktoruna gitmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız.
Her yıl 1-2 kez adet gecikmesinin normal olduğunu kabul eden doktorlar, adet kanamanızın da az yâda fazla olduğu bilgisini sizden alırsa mutlaka hormon seviyelerinize bakacak ve yolunda gidip gitmeyen bir takım değerler arayacaktır. Menopoza giriyorum ondan olmuyorum diye adet düzensizliklerini erteleyen 40+ yaş kadınlarda rahim ağzı kanserine sıkça rastlanmaktadır. Bu nedenle, adet gecikmelerinizi önemseyin ve mutlaka jinekoloji muayenenizi düzenli olarak yaptırın.
Adet Düzensizliğinin Tanısı Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aksi ispat edilene kadar üreme çağındaki bir kadında adet gecikmesinde ilk akla gelen tanı gebeliktir. Adet göremediyseniz veya çok az geldiyse mutlaka evde gebelik testi yapın ve daha sonra randevu alarak doktorunuza başvurun. Eğer ki kan sonucunda hamile iseniz adet düzensizliğinizin sebebi açığa çıkmış olacaktır. Ancak, yapılan testlerin hiçbirinde “hamilelik” ibaresi yoksa mutlaka adet düzensizliğinin sebebi araştırılması için hormon seviyelerinize bakılacaktır.
Görüntüleme ve laboratuvar yöntemleri kullanılarak adet düzensizliğinin sebebi araştırıldıktan sonra altta yatan soruna yönelik tedavi planlanır. Tedavide amaç hastanın yaşı ve bulunduğu fiziksel durum göz önüne alarak düzenli ve kalıcı bir adet döngüsü sağlamak olacaktır. Bu amaçla gerekirse adet düzensizliğine sebep olabilecek yaşam tarzı değişikliklerinin düzeltilmesi, gerekirse ilaç tedavisi gerekirse ameliyat uygulanabilir.