Çocuk Aldırma Ankara
İstenmeyen ve hayati risk taşıyan gebeliklerden kurtulmak için yapılan kürtaj işlemi, halk dilinde (çocuk aldırma, bebek aldırma, gebelik sonlandırma) olarak da bilinmektedir. 1972 yılından itibaren yasak olan kürtajla ilgili yasaların değişmesi sonucunda artık “birçok kadın” sağlıklı koşullarda gebeliğini sonlandırma hakkına kavuşmuştur. Ancak, gebeliğin nasıl ve ne zaman sonlandırılması gerektiği Nüfus Planlaması Yasası’nda Rahîm Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük bağlamında belirlenmiştir. Çocuğu medikal yöntemlerle düşürmek ya da düşürtmek eskiden suç iken artık “doktorlar uygun görürse” bu tür yöntemlerle de çocuk aldırma işlemi yapılabilmektedir. Anne adayının hayati tehlikesi söz konusu olduğunda doktorlar izin almaksızın gebeliği sonlandırabilmekte ve bunu yetkili mercilere bildirebilmektedir. Eğer ki kadın evli ise ve 10.haftadan küçük bir gebeliği söz konusu ise eşinin izni ile birlikte çocuk aldırma işlemi yine yasal olarak yapılabilmektedir. Çocuk aldırma nasıl yapılır, aşamaları nelerdir, en ideal yöntem nedir gibi birçok bilgiyi bulabileceğiniz bu içerikte çocuk aldırma sonrasında meydana gelebilecek riskler hakkında da bilgileri bulabileceksiniz.
Ankara Çocuk Aldırma (Kürtaj) Nasıl Yapılır?
5 ila 10 dakikayı geçmeyen kürtaj yani çocuk aldırma işleminde gebeliğin tüm materyallerinin temizlenmesi esas alınır. Lokal yâda genel anestezi altında yapılabilen çocuk aldırma işleminde çeşitli yöntemler doktorlar tarafından tercih edilebilir.
Kürtaj İşleminin Aşamaları
Jinekolojik muayene masasına alınan gebe tekrar ultrasonla izlenir ve gebeliğin haftası net olarak belirlenir. Jinekolojik muayene pozisyonda iken spekulum aleti vajina içerisinde yerleştirilir ve vajinanın iç kısımları antiseptik solüsyon ile temizlenmeye başlanılır. Genel anestezi alan hasta işlemi hissetmeyecektir. Lokal anestezi ile işlem yapılan hastalarda ise işleme bağlı ağrı minimuma iner.
Kürtaj tekniğine göre “işlemin süresi” değişiklik gösterir ve eğer genel anestezi uygulanmışsa işlem tamamlandıktan sonra hastanın uyanması için beklenir. Ultrason ile rahmin içerisi tekrar kontrol edildikten sonra hastaya gerekli ilaçların verilmesinden sonra çocuk aldırma işlemi sonlanmış olur.
Vakum Aspirasyon ile Çocuk Aldırma
Vakumla kürtaj Ankara ve çevresinde sıkça tercih edilen bir çocuk aldırma yöntemidir. Plastik enjektör ve ince plastik boru adı verilen kanül denilen aletlerle yapılan vakum aspirasyon yöntemiyle çocuk almada gebelik materyali vakumla çekilir ve alınır. Gebe ve doktor için hem daha az riskli olan hem de daha kolay olan vakumla kürtaj tekniğinde ağrı da minimum düzeylerde olmaktadır.
Eskiden yapılan kazıyarak gebelik materyalinin alınması işleminde rahîm delinmeleri gibi birçok istenmeyen durumla karşılaşılmaktaydı. Ancak, vakum aspirasyon yöntemiyle çocuk aldırma işleminde buna benzer bir sorun yaşanmaz ve gebeliğin devam etmesi söz konusu olamaz.