Kürtaj Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Günümüzde istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında hızlı bir artış olmuş ve belirli yasalar ile kürtaj yaptırmak sınırlı hale getirilmiştir. 10. Haftaya kadar kürtaj olmaya izin veren yasalar 10. Haftadan sonra kürtaja kesinlikle “mücbir sebep göstermeksizin” izin vermemektedir. Bu nedenle, 10. Haftadan önce kürtaj yaptırmayı planlayan her kadının bir takım endişeleri ve korkuları olmaktadır. Bu nedenle kürtaj sonrasında akıllara kürtaj sonrası kanama olur mu, kürtaj sonrası cinsel ilişkiye ne zaman girilir, kürtaj sonrası gebe kalınabilir mi, kürtaj sonrası enfeksiyon kapmamak için ne yapmalı, kürtaj sonrası hamile kalmak için en uygun zaman ne zaman, kürtaj sonrası tatile gitmek riskli mi gibi birçok soru gelmektedir.
Kürtaj Sonrası Kanama Olur mu?
Kürtaj işlemi cerrahi bir işlem olmasının yanı sıra rahim içi yani iç organa yapılan müdahale olması sebebiyle ağrılı ve kanamalı bir işlemdir. Rahime yapışan ve büyümeye devam eden fetüsün alınması işleminin kanama yaratması normaldir. Doktor kan grubuna göre kanı kürtaj işlemi sırasında verebilir. Kürtaj işlemi sonlandığında ise vajen bölgesi temizlenir ve antiseptik solüsyonlar ile steril hale getirilir.
Kürtaj sonrasını takip eden günlerde lekelenme tarzında kanama olması olağandır. Çünkü, rahim bölgesinde yapılan müdahale sonucunda kanamanın olması normaldir. Eğer ki 2 haftayı geçen bir kanama söz konusu ise ve bu kanamalarda parçalara rastlıyorsanız tekrar kürtaj olduğunuz doktordan randevu alabilir ve muayene olabilirsiniz. Gebelik materyallerinin alınması esnasında yaşanılan herhangi bir komplikasyon yada parça unutulması çok az bir ihtimal olsa da gelişmiş olabilir. Bu nedenle, çok fazla kanama varsa ve parçalar görülürse mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?
Kürtaj sonrası cinsel ilişki, çiftlerin en çok merak ettiği konular arasındadır. Özellikle aktif cinsel yaşamı olan çiftler bebek sahibi olmaya hazır olmadığında kürtaj seçeneğini değerlendirmektedirler. Ancak, kürtaj sonrası cinsel yaşama dönme konusunda bir süre beklemekte fayda vardır. Çünkü, kürtaj sonrası rahim bölgesinde enfeksiyon ve cinsel yolla bulaşabilecek hastalıkların olma ihtimali oldukça riskli bir durum olacaktır. Bu nedenle, kürtaj sonrası cinsel ilişkiye bir müddet ara vermek iyi bir seçenek olacaktır. Kürtaj işlemi sonrasında doktorunuz cinsel ilişki için beklenilmesi gereken süre konusunda bilgi verecektir.
Kürtaj Sonrası Gebe Kalınabilir mi?
Kürtaj işlemi sonrasında gebe kalma olasılığının oldukça fazla olduğu yapılan araştırmalar ve klinik vakalar sayesinde tespit edilmiştir. Rahmin daha açık olması ve spermlerin tekrar rahme yerleşmesi sebebiyle gebelik oluşabilmektedir. Kürtaj sonrası oluşan gebeliklerde rahim kendini yenilemeye fırsat bulamayacağı için gebelikte problemler yaşanabilmektedir. Hem annenin psikolojik ve fizyolojik sağlığı hem de bebeğin yaşamının tehlikeye atılmaması için kürtaj sonrası cinsel ilişki yaşanacak ise doğum kontrol yöntemlerini kullanmak en iyi seçenek olacaktır. Kürtaj sonrası bir sonraki adetinizde herhangi bir sorun yoksa rahmin kendini toparlamış ve onarmış olduğu varsayılır ve yeni bir gebelik planlanmasında sakınca olmaz.
Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Kapmamak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Kürtaj işlemi mutlaka uzman doktorlar tarafından steril bir ortamda yapılması gereken cerrahi bir işlemdir. Tam teşekküllü bir hastanede ya da klinikte yapılan kürtajlarda tüm kurallara uyulacağından enfeksiyon kapma riski oldukça azdır. Bu nedenle, kürtaj sonrasında enfeksiyon kapmamaya özen gösterilmesi hususu hastanın da dikkat etmesi gereken bir konudur. Kürtajdan sonra vajinal duş yapmak, sık sık ped ya da külot değiştirmemek gibi durumlar da kürtaj bölgesi nemli kalarak bu bölgede mantar ya da enfeksiyon meydana getirebilir. Bu nedenle, kürtaj sonrası enfeksiyon kapmamak için mutlaka temizliğe özen gösterilmelidir.
Kürtaj Sonrası Hamile Kalmak İçin En Uygun Zaman Ne Zamandır?
Mücbir sebeplerden ötürü sonlandırılmak zorunda kalınan gebelikler sonrasında, mücbir sebepler ortadan kalktığında çiftler “yeni bir gebelik” için hazır olabilmektedir. Bu doğrultuda, kürtaj sonrası hamile kalmak içinse rahmin iyileşmesi ve kadının psikolojisinin daha da iyiye gitmesi gerekmektedir. Enfeksiyon kapmamak, kanamaları arttırmamak, daha iyi bir gebelik yaşamak için mutlaka kürtaj sonrasındaki 3 veya 4. aylar değerlendirilmelidir.
Kürtaj Sonrası Tatile Gitmek Riskli midir?
Yaz ayları yaklaşırken kürtaj olmak zorunda kalan kadınların en çok sorduğu sorulardan birisi ise kürtaj sonrası tatil konusudur. Çünkü, havuz gibi bol bakterili ortamlardan alınacak mikroplar rahimde enfeksiyona ve iltihaba yol açabilir. Bu nedenle, kürtaj sonrası tatile gidilebilir ancak işlemin hemen arkasında n (ilk 10-15 gün) havuz vb. gibi herkesin kullandığı ortamlara girmemek en iyi seçenek olacaktır.