Kürtaj Nedir?
Kürtaj gebeliği sonlandırma işlemi, halk arasında çocuk aldırma ya da bebek aldırma gibi tabirlerle de bilinmektedir. Kadın doğum uzmanı tarafından rahim içerisinde bulunan gebelik materyalinin bir takım yöntemlerle vajina dışarısına alınması işlemine kürtaj denir.
Kürtaj Neden Yapılır?
Kürtaj istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılır. İstenmeyen gebeliklerin de bir atkım sebepleri bulunmaktadır. Bebekte oluşan anomaliler ya da düşüğün oluşması sonucunda kürtaj işlemi gerekebilmektedir. Çocuğun hastalıklı ya da engelli doğacağının kesinleştiği durumlarda gebeliğin 10. Haftasından itibaren kürtaj işlemi yapılabilir.
Anne adayını tehdit eden durumların varlığı görüldüğünde kürtaj sıklıkla uygulanır. Bunun sebebi anne adayının hayatının, fetüsün hayatından önce gelmesidir. Yasal düzenlemeler de bu şekildedir. Anne adayının hayatı sonlandığında bebeğin de yaşam kaynağı kesileceğinden doğmadan ölecektir. Bu sebeple, anne adayının karnındaki bebekle anne adayının hayatı arasında seçim yapma şansı bulunmamaktadır. Örneğin; servikal internal os (rahim ağzı) kapalı olsa bile vajinal kanamanın fazla olması durumunda hayati tehlike oluşuyor ise kürtaj yapılır.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj işlemine karar veren çiftlerin yazılı onayı olmadan kürtaj işlemine başlanmaz. Bekar bir kadının sadece kendisinin imzası olması kürtaj işlemi için yeterli olacaktır. Kürtaj olmak için yasalarla belirlenen sürenin aşılmaması gerekmektedir. Fakat, yasal sürenin aşılması ve kürtaj olmak için gerekli şartlar bulunmuyor ise kürtaj işlemi doktorun kararına ve yasadabelirlenen kurallara göre yapılır.
Kürtaj işleminden önce gebeliğin halihazırdaki durumu değerlendirilir. Kürtajın yapılmasına engel bir durum yok ise genel anestezi ya da lokal anestezi yapılır. Yapılan kürtaj işlemi esnasında hiçbir ağrı sızı hissetmeden yaklaşık 15-20 dakikalık bir süre içerisinde gebeliği sonlandırmak mümkündür.
Kürtaj Ankara ve diğer büyük şehirlerde vakum aspirasyon yöntemiyle yapılmaktadır. Bu sebeple, kürtaj yaptırmadan önce hangi teknik ile kürtaj yapılacağını öğrenmeli ve olası riskleri doktorla birlikte gözden geçirmek gerekir.
Kadın doğum uzmanı psikolojik anlamda hastanın kürtaja hazır olmadığını ya da emin olmadığını düşünürse, kürtaj işlemi yapılmadan önce tekrar düşünülmesi konusunda uyarabilir. Çünkü kürtaj, geri dönülmesi olanaksız olan bir işlemdir ve hastanın ileriki dönemlerde pişman olma ihtimali bulunmaktadır.