Polikistik Over Sendromu Ankara
Polikistik over sendromu, üreme çağında olan kadınlarda görülen bir hastalıktır. Doğurganlık dönemine gelen kadınlarda görülebilen bu hormonal bozukluk tıp dilinde polikistik over sendromu olarak isimlendirilmektedir. Bu rahatsızlık sıklıkla görülen hormonal bir bozukluktur. Yapılan araştırmalara göre sendromun her 100 kadından 10-15’ini etkilediği tespit edilmiştir. Polistik over sendromu, şayet erken evrede tedavi edilemezse başta kısırlık olmak üzere kan damarlarında bile probleme sebep olabilir. Bu içeriğimizde polistik over nedir, neden olur, polistik overin belirtileri nelerdir, polistik overin neden olduğu sorunlar nelerdir, polistik over tanısını nasıl konur gibi merak edilen soruların cevaplarını bulabileceksiniz.
Polistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik over sendromu, sıklıkla doğurganlık çağında bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde, regl düzensizliği, kısırlık ve yumurtlama sorunu gibi etkiler görülebilmektedir. Diğer taraftan kilo alma, tüylenme veya sivilcelenme gibi sorunlara da rastlanabilmektedir. İyi huylu kistlerle ortaya çıkan bu rahatsızlık birçok hastalığa da sebep olmaktadır.
Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Polistik over sendromunun bazı belirtileri ;
- Saçların dökülmesi,
- Sivilcelenme,
- Ciltte yağlanma görülmesi,
- Adet gecikmesi,
- Adette yaşanan düzensizlikler,
- Kolay kilo alıp, kilo vermede zorluk yaşama,
- Çocuk sahibi olamamak,
- Vücutta ve yüzdeki tüylerde belirgin artış,
- Sırtta sivilcenme,
- Yüzde sivilcelenme,
- Şeker hastalığına yatkınlık,
- El üstünde görünen lekelenmeler,
- Saç dökülmesinin artması,
- Seste kalınlaşma,
- Hipertansiyon,
- Göğüs ölçülerinde yaşanan değişiklik şeklinde sıralanabilir.
Polikistik Over Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Polikistik over sendromu ciddi oranda yaşam kalitesini düşürür. Duygu durum bozuklukları, endişe bozuklukları ve depresyon baş gösterebiliir. Bazı hastalarda tedavisiz çocuk sahibi olmak mümkün olmaz. Tedavi edilmesi halinde gebelik ve canlı doğum oranı yüksektir. Sendromda görülen erkek tipi hormon fazlalığı, yumurtlama bozukluğu ve insülin direnci nedeniyle gizli şeker, tip 2 diyabet şeker hastalığı, gebelik şekeri, kolesterol bozuklukları, obezite ve metabolik sendrom artmış oranda görülür.
Polikistik Over Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Polikistik over sendromu tedavi yöntemi kişinin isteği ve yaşına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Tedavide atılacak ilk adım kilo kontrolünün sağlanmasıdır. Kilo kaybından sonra düzenli adet görme seviyesini yükseltmek gerekir. Bu nedenle doktorun seçeceği tedavi yöntemi önem arz etmektedir. Hormonal tedaviler uygulama yöntemi de tercih edilebilir.
Hamilelik görülmeyen hastalarda insülin direncini kırabilen ilaçlar, yumurtlamayı uyaran ilaçlar, kilo kontrolü ve yumurta geliştirici ile başarılı tedavi sonuçları elde edilebilir.