Rahim Kanseri Tedavisi Ankara
Rahim İçi Kanseri (Endometrium Kanseri) Nedir?
Endometrium olarak isimlendirilen rahim iç zarında kanser tespit edilmesi vakasına endometrium kanseri denilmektedir. Rahim, serviks (rahim ağzı) ve üst kısımda gövde olarak adlandırılan iki bölümden oluşur. Gövde ise iki kısımdan oluşur ve iç kısmına endometrium adı verilir. Neredeyse tüm endometrium kanserleri endometriuma ait salgı yapan hücrelerinden oluşur. Bu kanser türüne endometrium adenokarsinomu adı verilir. Diğer kanser tipleri daha nadir görülür. Kadınlardaki tüm kanser vakaları arasında dördüncü sıradadır ve kadınlarda en sık görülen üreme sistemi kanseridir. Rahim kanseri çoğunlukla menopoz sonrası dönemlerde ortaya çıkmaktadır 50-60 yaş aralığında daha sık görülür.
Rahim İçi Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Rahim içerisinde anormal ya da devam eden kanamalara, lekelenme ve özellikle menapoz dönemindeki kanamalara dikkat edilmelidir. Alt karın bölgesinde acı, rahatsızlık ya da baskı hissi, açıklanamayan kilo kaybı, karında şişkinlik, genital bölgede kitle görülmesi rahim içi kanserinin en yaygın belirtileridir.
Rahim İçi Kanseri Nasıl Tespit Edilir?
Rahim ağzı kanserinin tespitinde pelvik muayene yapılarak tanı konulması zordur. Genellikle belirtileri görülünce olunca tanı konur. Düzensiz kanama ya da menopoz sonrası kanama gibi bulgular rahim kanserinin erken dönemlerinde bile belirti olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu belirtileri gören kadınların kendilerini takip etmesi ve anormal durumlarda doktora başvurması gerekmektedir. Böylelikle erken evrede tespit edilebilmesi mümkündür. Nadir durumlarda ise kanser herhangi bir belirtiye neden olmadan ilerleyebilir.
Rutin pelvik muayenesi sırasında smear alınması serviks kanseri tarama yöntemlerindendir. Menopoz döneminde bütün kadınlar endometrium kanseri hususunda bilgilendirilmelidir. Anormal kanama görülmesi durumunda mutlaka doktora başvurmaları gerektiği hatırlatılmalıdır.
Rahim İçi Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?
Rahim İçi Kanserinde en sık başvurulan tanı yöntemleri; Endometrial biyopsi, Histeroskopi, Dilatasyon ve küretaj (D&C) yöntemleridir. Bunun dışında Ultrasonografi, MR ve Bilgisayarlı Tomografi gibi farklı yöntemler de tanı aşamasında kullanılabilir.
Rahim İçi Kanserinin Tedavi Süreci Nasıldır?
Her hastanın tedavisi farklılık gösterdiğinden tedavi kararının alınmasında hastalığın yeri, evresi, hastalık geçmişi ve hastanın yaşı gibi birden fazla faktör etkili olmaktadır. Rahim içi kanseri cerrahi olarak evrelenen bir hastalıktır. Hastalığın yaygınlığının saptanabilmesi için (çok erken evreler dışında) rahim, tüpler, yumurtalıklar, lenf bezleri ve karız zarı çıkartılarak patolojik incelemeye gönderilir. Ameliyat için şartları uygun olmayan hastalar için alternatif tedaviler düşünülmelidir.
Rahim İçi Kanserinde Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Cerrahi tedavi ertesinde eğer hastalık erken evrede hastaların önemli bölümü ek tedaviye ihtiyaç duymazlar. Özellikle erken evrede sağ kalma oranı çok yüksektir. Patoloji incelenmesinden sonra rapor sonuçlarına göre bazı hastalara ışın tedavisi veya ilaç tedavisi önerilebilir. Diğer taraftan, tüm hastalar uzun yıllarca doktorun belirlediği aralıklarla takip edilmelidir. Hastanın yineleyen vajinal kanaması olması, geçmek bilmeyen karın ağrısı ya da öksürük gibi şikâyetlerin olması durumunda mutlaka doktora bilgi verilmelidir.
Rahim İçi Kanserinde Tedavi Sonrası Nasıldır?
Cerrahi müdahale sonrası iyileşme süreci oluşabilecek komplikasyonlara da bağlı olarak iki ila sekiz hafta civarında sürer. Cerrahi müdahale esnasında yapılan ön patolojik kanserin ne kadar uzağa yayıldığı hakkında bilgi verir. En doğru sonucu veren esas patoloji sonucu, alınan biyopsi sayısına bağlı olarak iki hafta hatta bazen biraz daha uzun sürede alınır. Patoloji sonucu daha sonra verilecek tedavi kararını (radyoterapi veya kemoterapi) vermek için kullanılır. Tedavi ilk kez tamamladığında ve kanser bulgularına rastlanılmadığında, kanserin tekrar oluşmadığından emin olmak adına doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Hangi sıklıkta kontrole gidileceği konusu kanserin evresine ve hangi tedavi yönteminin uygulandığına bağlıdır.