Şeker Yükleme Testi
Şeker yükleme testi vücudun şekere (glikoz) tepkisini ölçen bir testtir. Gebelik sürecinde gestasyonel diyabet taraması için yapılır. Eğer gebelik öncesinde mevcut bir risk faktörü yoksa test çoğunlukla gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılır. Anne adayına glikoz yüklemesi yapılarak gebelikte şeker hastalığı olup olmadığı tespit edilir. Ailesinde şeker hastalığı olan anne adayları için bu test daha da önemlidir.
Hamilelik döneminde gebeliğin ihtiyaçlarının karşılanması, ayrıca gelişimin sorunsuz tamamlanması için anne adayının vücudunda bir takım hormonal değişimler meydana gelmektedir. Ancak şeker hastalığı açısından risk grubunda bulunan anne adayları hormonal değişimlere ayak uydurmakta zorlanabilir. Bu nedenle de bebek açısından bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Gebelikte bebeğin glikoz ihtiyacı nedeniyle anne adayında insülin direnci oluşmasına rağmen gebelikte sorun yaşanmaması halinde bu sorun kendiliğinden düzene girmektedir. Anne adaylarında ikinci trimester sonrası görülen şeker hastalığı, gestasyonel diyabetolarak isimlendirilmektedir. Fetusun gelişimi için plasentadan salgılanan ve HPL denilen hormon, kan şekerini düşüren etkinin frenlenerek bebeğe glikozun gitmesini sağlar. Bu nedenle de hiperglisemi görülerek gebelikte şeker hastalığı meydana gelir.
Gebelikte Şeker Yükleme Testiyle Teşhisin Yapılması
Anne adaylarının şeker hastası olup olmadığını tespit etmek için 24. ve 28. haftalar arasında 50 gram şeker yükleme testi yapılır. Bu test sonucu pozitif çıkan anne adaylarına kesin tanı için 100 gram şeker yükleme testi de uygulanır. Test sonucunda gebeliğe bağlı şeker hastalığı tanısı alan anne adayları oldukça sıkı kontrol altında tutulur.
Hamilelik öncesi şeker hatalığı gelişme riski bulunan gebelerde şeker yükleme testinin daha erken dönemde yapılması sağlanarak gerekli olması halinde belirli periyotlarla tekrarlanır.
Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?
Şeker yükleme testi anne adayına 50 gr glikoz içirildikten bir saat sonrasında kandaki glikoz seviyesi ölçülür. Bu aşamada ölçülen glikoz seviyesinin 140 ml/dl altında olması halinde anne adayının gebelikte şeker hastası olmadığı sonucuna varılır. Fakat bu değerin yükselmesi halinde tanının 3 saatlik 100 gr glikoz ile kesinleştirilmesigerekir. Bu testin tamamlanması neticesinde anne adayında şeker hastalığı olup olmadığı kesinlik kazanır. Yapılan şeker yükleme testi sonrasında anne adayı aşırı fiziksel aktivitede bulunmamalı, yemek yememelidir. Bu tedbirler testin doğru sonuç vermesi açısından önemlidir.
Şeker yükleme testi bu güne kadar milyonlarca hastaya güvenle uygulanmış ve sonrasında yapılan kontrollerde anne ve bebk için hiçbir zararı olmadığı ispatlanmıştır. Şeker yükleme testi sırasında anneye verilen şeker miktarı bir porsiyon tatlıda bulunan şekerden daha az olduğu için hamileler zaten gündelik yaşamlarında bu miktarda şekeri sıklıkla tüketmektedirler.