Tüp Bebek Tedavisi Ankara
Günümüz şartlarında en yaygın tedavi olan tüp bebek tedavisi ile gebelik açısında çiftlerin umudu olmuştur. Yaklaşık % 60-70 civarındaki oranlarda gebelik şansının yakalanabildiği tüp bebek tedavisi, ülkemizde de sıklıkla uygulanmaktadır. Kadın ve erkekten alınan üreme hücreleri, suni bir ortamda döllenerek oluşan embriyo kadının rahmine transfer edilir.
Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tüp bebek tedavisi ile gebelik düşünen birçok çiftin merak ettiği ilk konuların başında tüp bebek tedavisinin ne kadar sürdüğüdür. Uygulanan her tedavi kişiye özel olarak planlanır. Bu nedenle, tüp bebek tedavisi için belirli bir süre verilmesi doğru değildir. Hastalara uygulanan tedavi yöntemlerinin çeşitli olması tüp bebek tedavisinin süresini uzatabilmektedir.
10-15 gün arasında tamamlanan tüp bebek tedavisi için hastanede yatılmasına da gerek bulunmamaktadır. Çiftler, rutin hayatlarına devam ederken tüp bebek tedavisini kolaylıkla sürdürebilirler.
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nedir?
Ankara’dan ya da şehir dışından tüp bebek tedavisi yaptırmayı düşünen çiftlerin çoğu tüp bebek tedavisinin ne kadar süreceği konusunda sürekli endişe yaşarlar. Süre konusunda daha rahat olabilen erkeklerin, sadece ilk muayenede ve döllenme sırasında birer gün tüp bebek merkezinde bulunması yeterli olacaktır. Anne adayı ise tedavinin her aşamasında bizzat bulunmalıdır.
İlk Görüşme
Her iki çiftinde tüp bebek için uygun bir aday olup olmadığının değerlendirildiği aşama, ilk görüşme aşamasıdır. Tüp bebek yapılmasına gerek olup olmadığı sorusuna yanıt aranır ve çiftler, değerlendirilmeye alınır. Gebelik öncesi danışmanlık, tedavi başarı oranları hakkında bilgilendirme yapılır ve risklerin değerlendirilmesi gibi birçok aşamadan sonra ise tedavi planlaması yapılır.
Yumurtalıkların Uyarılması
Ultrason ile rahim ve yumurtalıkların normal olup olmadığı hususuna, adetin 2.ya da 3.günü bakılır. Rahim duvarında kalınlaşma ve kist görülmesi durumunda ise tedavi yeniden şekillendirilir. Ultrason çekildikten sonra sonucun normal olması halinde ise yumurta geliştirici iğne tedavisine başlanır. Kanda östrodiol düzeyini takip etmeye ve ultrason incelemesine 2-3 gün aralıkla devam edilir ve yumurta gelişimi izlenir. Yumurtaların olgunlaşmasından sonra ise yumurtaları çatlatmak amacıyla iğne yapılır.
Yumurta Toplama Prosedürü
Kadınların ağrı eşiği farklı olabileceği için yumurta toplama prosedürü sedasyon anestezisi alınarak yapılabilir. Yumurta çatlatma iğnesinden 35-36 saat sonra yapılması uygun olan yumurta toplama prosedüründe vajinal ultrasondan faydalanılır.
Yumurtaların Döllenmesi (Fertilizasyon)
Yumurta toplama işleminde toplanan yumurtalar, özel bir işlemden geçirilerek, laboratuvar ortamında “sperm” ile döllendirilir. Sperm ile yumurtanın döllenmesinden sonra oluşan embriyonun gelişimi ise embriyologlar tarafından sürekli takip edilir. Kaliteli embriyolar seçilerek sonrasında ana rahmine transfer işlemi için yapmak için embriyolar hazır hale getirilir.
Embriyo Transferi
Vajen ve rahim ağzının özel solüsyonla temizlendiği bu aşama ile artık embriyo, ana rahmine bırakılmaya hazırdır. Yumuşak bir kateter kullanılarak embriyo abdominal ultrason ile rahim içerisine yerleştirilir. Embriyoların gelişmesi ardından rahme tutunması için ise bir süre beklenir. 12 gün sonra kandan gebelik testi ile sonuçlarına bakılır.
Tüp Bebek Aşamaları Kaç Gün Sürer?
İlk aşama: 1 iş günü sürebilir.
İkinci aşama: 15 gün kadar sürebilir.
Üçüncü aşama: Yumurta toplanması ise ortalama 40 dakika da tamamlanır.
Dördüncü aşama: Yumurta toplanmasını müteakip 2-3 gün sonra yeniden tüp bebek merkezine gidilir. Rahim içine embriyo transferi bu aşamada gerçekleştirilir. Bu aşama 5 ila 15 dakika arasında tamamlanır. Dördüncü aşamada anne adayı yaklaşık 1-2 saat kadar hastanede kalıp dinlenebilir.
Son aşama: Tüp bebek tedavisi için gerekli olan bütün işlemler 1 ay sürebilir. Transferin yapıldığı günü takip eden 12. gün ya da sonraki günlerde “gebelik testi” yapılır ve tüp bebek tedavisinin başarılı olup olmadığı kesinleştirilir.