Vajinal Akıntı ve Kaşıntı
Vajinal akıntı nedir, vajinal akıntı ve vajinal kaşıntı neden oluşur, vajinal akıntının belirtileri nelerdir, vajinal akıntıya ve kaşıntıya yönelik tedavi yöntemleri nelerdir gibi soruların cevaplarını bu içerikte bulabileceksiniz.
Vajinal Akıntı Nedir?
Vajinanın kendi doğal nem seviyesiyle ilişkili olarak meydana gelen akıntıya vajinal akıntı denir. Hemen hemen her kadında görülen beyaz, şeffaf akıntı tıbbi olarak gayet normal kabul edilebilir. Kadınlarda normal ve düzenli olarak gerçekleşen bu akıntı zararsız olabildiği gibi bazı durumlarda zararlıda olabilmektedir. Rengi beyazdan sarı, gri ve yeşile döndüğünde ve içerisindeki enfeksiyona bağlı olarak salgıladığı kötü koku ile zararlı hale geldiği durumlardan bazılarıdır. Bu akıntı genellikle adet döneminin başında ya da sonunda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bunun sebebi ise vajinayı bakterilerden uzak bir şekilde temiz kalmasının sağlanmasıdır. Adet döneminden önce görülen beyaz akıntının adı lökoredir. Bu akıntıya mikrop ya da bakteri karışması ise oldukça kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Vajinanın içerisinde adet döneminde parçalanan dokular sıvı ile dolu olmakla birlikte bazen sarı renkte görülebilmektedir. Adet döneminin bu kısmına da luteal faz adı verilir. Progesteron hormonu bu dönemde en üst seviyeye ulaşır. Östrojen hormonu daha etkili olduğu zamanlarda ise beyaz akıntı, temiz, uzayan veya su gibi bir hal alır.
Vajinal Akıntı Neden Oluşur?
Vajinal akıntı beyaz bir renge sahip olduğu müddetçe önemli bir sorun teşkil etmemektedir. Fakat bu renk sarı, gri ve yeşil renge dönüşürse gerçekleşen akıntı normal bir akıntı değildir. Çoğunlukla regl döneminin öncesinde ve sonrasında görülen bu akıntı, adetten önce hafi koyu kıvamda olabilirken, adet sonrası beyaz renkte görülebilmektedir.
Vajinal akıntının oluşmasına etki eden başlıca nedenler şunlardır;
- Adet döneminin öncesinde ve sonrasında vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler
- Hamilelik
- Serviks kanseri
- Doğum kontrol haplarının yan etkisi
- Bakteriyel enfeksiyon
- Kokulu sabun ve nemlendirici kullanımı
- Stres
- Mantar enfeksiyonu
- Vajinal enfeksiyonlar
- Hormon düzensizlikleri
- Yumurtalama döneminde olma
- Pelvik enfeksiyonu
- Diyabet
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Serviks enfeksiyonları
- Yumurtalık kanseri
Vajinal akıntı normalde metabolizmanın gerekliliklerindendir. Bu akıntı ile vücut vajinayı temizler ve koruma altına alır.
Vajinal Akıntının Belirtileri Nelerdir?
Adet döneminde normal olarak görülen vajinal akıntı, bu dönemde pek belirti vermeyebilir. Ancak anormal sarı, gri, ve yeşil renkli vajinal akıntılarda şu belirtilere rastlamak mümkündür:
- Aşırı vajinal kaşıntı
- İdrar yaparken yanma hissi
- Vajinada ağrı
- Vajinal kanama
- Adet dönemi haricinde görülen vajinal kanama
- Akıntıda köpüklü doku
- Akıntıda güçlü ve kötü koku
- Kalın, süt kesiği dokusu
- Gri renkli vajinal akıntı
- Sarı renkli vajinal akıntı
- Yeşil renkli vajinal akıntı
Bu belirtilenden herhangi birinin ortaya çıkması halinde kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Vajina Kaşıntısı Neden Olur?
Vajina kaşıntısı çoğunlukla rahatsız edici maddeler, menopoz ya da enfeksiyonlar sebebiyle oluşan rahatsız edici ve bazen de ağrılı bir semptomdur. Diğer taraftan, Vajina kaşıntısı bazen çeşitli sağlık sorunlarına da işaret ediyor olabilir. Vajina kaşıntısı neden olur, vajina kaşıntısı tedavisi nasıl yapılır soruları son zamanlarda sıklıkla sorulmaya başlanmıştır. Vajinayı tahriş edici kimyasalların kullanılması vajinal kaşıntıya neden olabilir. Hatta bu tahriş ediciler, kaşıntı ve döküntüye yol açabilecek bir alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Tedavi yöntemi esasen vajinal akıntı yöntemi ile çok benzerlik göstermektedir.
Vajinal Akıntı ve Vajinal Kaşıntı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İlk olarak kadın doğum doktoru muayenesi ile başlanan tedavi, akıntının yapısı, rengi ve kokusu gibi özelliklerine bakılarak yorumlanır. Eğer akıntı hakkında kesin bir sonuca ulaşılamazsa kültür testine başvurulur. Kültür testinin sonucuna göre akıntının türü ve cinsi belirlenerek gerekli tedavi uygulanır. Bu tedaviler mantar ve bakteri enfeksiyonları için farklılık göstermektedir. Mantarın neden olduğu vajinal akıntı için krem yâda jel tedavisi uygulanırken bakteriyel vajinal akıntı için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Hastalığın teşhisi ile ilgili nihai kararı doktorunuz verecektir. Vajinal akıntı ile ilgili bir rahatsızlık yaşamamak ve vajinal akıntıdan korunmak için yapılması gerekenler şunlardır:
- Vajinanın düzenli olarak nazik bir şekilde temizlenmesi ve her zaman kuru tutulması,
- Kimyasal madde içeren sabun ve köpük gibi temizleyicilerden uzak durmak,
- İdrar yapıldıktan sonra vajina temizliğini önden arkaya doğru yapmak,
- Sentetik iç çamaşırı kullanmak yerine tamamıyla pamuktan yapılmış iç çamaşırı kullanmak,
- Halka açık alanlarda bulunan tuvaletleri kullanmamak, kullanmak zorunda kalınan durumlarda kullanmadan önce ve sonra sifonu çekmek,
- Aşırı kilolardan kurtulmak,
- İç çamaşırları günlük olarak değiştirmek,
- Dar pantolon ya da dar iç çamaşırı giymemeye özen göstermek,
- Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmak.
Alınacak bu önlemler ile vajinal akıntı yaşama riski oldukça düşecektir. Regl döneminde gerçekleşen normal vajinal akıntıda ise kimyasal ve parfümlü pedleri tercih etmemek daha doğru olacaktır. Bu sayede anormal bir vajinal akıntı yaşanmamasına yardımcı olacaktır. Bu dönemlerde ve diğer zamanlarda vajinal akıntı yaşamamak için vajinanın kuru kalması oldukça önemlidir. Vajinal akıntı ve vajinal kaşıntı önemli boyutlarda ise kadın doğum uzmanına mutlaka başvurmak gerekmektedir.