Vakumla Kürtaj Nedir?
Vakum kürtaj, karmen ya da karmen kanülü denilen, çeşitli kalınlıkta plastik kanüllerin rahim içine yerleştirilerek ters basınç ile aspirasyon yapılması ile rahim içinin boşaltılması işlemine verilen isimdir. Karmen kanüllerinin farklı gebelik boyutlarına ve biçimlerine göre çeşitli formları vardır. Kullanılan kanüller, steril ve tek kullanımlıktır. Bu yöntem ile yapılan kürtaj işlemine vakum yöntemi kürtaj veya vakumla aspirasyon adı da verilmektedir. Gebeliği sonlandırmada en sık kullanılan yöntemdir.
Neden Vakum Kürtaj Yapılır?
Vakum kürtaj gebeliğin ilk üç aylık döneminde yapılmasının sebeplerini; ilaçla kürtaj denemesinin başarısız olması, ceninin ölümü ve tamamlanmamış düşük doğum sıralayabiliriz.
Vakumla Kürtaj Nasıl Yapılır?
İşlem öncesinde gebenin genel sağlık durumuyla ilgili genel tetkikler yapılır. Ultrason ile ceninin rahim dışında yerleştiği bölge gözlemlenir. Gebenin genel sağlık durumunda kürtaj işleminin yapılmasına engel olabilecek bir durumun olup olmadığı tespit edilir. İşlemin genel anestezi ile yapılacak olması halinde mutlaka bir anestezi uzmanı ya da teknikerinin operasyon sırasında bulunması gerekir. İlk gebelikte sezeryan ile doğum yapılmış ise genel anestezi yapılarak hastanın uyutulması sağlanır ve akabinde kürtaj yapılması tercih edilir. İşlem sırasında rahim ağzı enfeksiyon riskine karşı önlem amaçlı olarak dezenfektan sıvılarla temizlenir. Sonrasında rahim ağzı spekulum aleti kullanılarak sabitlenir. Buji adı verilen aletler kullanılarak rahim ağzı genişletilir. Bu işlemlerden sonra rahim temizlenir ve ceninin tahliyesi işlemi gerçekleştirilir.
Vakumla Kürtajın Riskleri
Komplikasyon oranı az olmasına rağmen çok nadir olarak ortaya çıkabilecek riskler;
rahim astarı veya serviksin hasar alması, enfeksiyon riski, prosedür esnasında rahime bakteri bulaşabilmesi, dokuların rahim içerisinde kalması ve kan pıhtılaşması olarak sıralanabilir.
Vakumla Kürtaj Ne Kadar Etkilidir?
Vakumla kürtaj ile yapılan cerrahi kürtaj yöntemleri gebeliğin ilk üç ayında uygulandığında hem güvenli, hem de etkilidir. Nadir olarak vakum kürtajın gebeliği sonlandırmadığı görülmüştür.
Kürtajın Uygulanmasından Sonra Nelere Dikkat Etmek gerekir?
Kürtajın işleminden sonra dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bunlara dikkat edildiği sürece risksiz ve sorunsuz bir iyileşme dönemi görülür. Özellikle uygulamanın yapılmasından sonra halsizlik, baş dönmesi ve bulantı tarzında şikayetler görülebilir. Bu şikayetlerin oluşmaması için mutlaka zorlayıcı ve ani hareketler yapılmaması gerektiği tavsiye edilir. Uygulamanın yapılmasından itibaren birkaç saat boyunca dinlenilmesi gerekir. Dinlenme süresince halsizlik ve baş dönmesi yaşanabileceği için ayağa kalmamak çok önemlidir. Beslenmeye sulu gıdalar ile başlanmalıdır. Ağır ve yağlı yemeklerin uzak kalınmalıdır. Kahvaltı benzeri hafif yiyecekler tüketmek bu konuda önemlidir. Hastanın günlük hayatına dönmesi son derece kısa sürer. Vakumlu kürtaj işleminden sonraki süreçte kanamalar görülür. Bu kanama durumu 10 güne kadar hafif düzeyde devam eder. Şiddetlenmesi ve koku hissedilmesi halinde mutla uzman hekime başvurmak gerekmektedir. Meydana gelebilecek olan enfeksiyon riskine karşı cinsel ilişkiye korunmasız şekilde girmemek gerekir. Banyo yapma konusunda da enfeksiyon riskine karşı dikkatli olunmalıdır.